eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Női elnöke lesz Argentínának

Bejelentette saját elnökválasztási győzelmét Cristina Fernandez de Kirchner, a távozó argentin államfő felesége, az egyik ellenzéki jelölt, a keresztény-liberális Elisa Carrio pedig elismerte vereségét.

A dél-amerikai országban vasárnap tartottak elnökválasztást, amelyet követően Cristina Fernandez de Kirchner a főváros, Buenos Aires egyik szállodájában összegyűlt hívei előtt bejelentette, hogy nagyarányú győzelmet aratott a voksoláson.

Az urnáktól távozó választópolgárok kikérdezésén alapuló exit-poll felmérések azt vetítették előre, hogy a jelenleg szenátori tisztséget betöltő first lady a szavazatok 42-46 százalékát megszerezve első fordulós győzelmet aratott.

Ezt alátámasztják a voksok 75 százalékának feldolgozásán alapuló hivatalos részeredmények, amelyek szerint a szavazók 43, 5 százaléka adta a voksát Cristina Fernandezre, és 23,13 százalék szavazott Elisa Carrióra.

A harmadikként befutó jelölt, Roberto Lavagna volt gazdasági miniszter a szavazatok 17 százalékát nyerte el.

Az argentin választási törvények értelmében az első fordulóban az a jelölt hirdethető ki győztesként, aki megszerezte a szavazatok legkevesebb 45 százalékát, vagy pedig úgy nyerte el a voksok legkevesebb 40 százalékát, hogy a második helyezettnél legalább tíz százalékkal jobb eredményt ért el.

A balközép irányultságú Cristina Fernandez de Kirchner Argentína első demokratikusan megválasztott női elnöke lehet és decemberben válthatja az államfői tisztségben férjét, a peronista Nestor Kirchnert.

Argentínának már volt női elnöke, Isabel Peron, Juan Peron elnök harmadik feleségének személyében, aki azt követően került az állam élére, hogy férje 1974-ben meghalt. Isabel két évig volt elnök, majd egy katonai puccs véget vetett hatalmának.

Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×