eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Akik kevesebb munkáért kapnak annyi nyugdíjat, mint mások

Franciaországot megbénította a csütörtöki, egynapos közlekedési sztrájk. A másfél millió közlekedési dolgozó a nyugdíjával összefüggő változások miatt szüntette be a munkát. Egyes jelentések szerint az érintett szakszervezetek némelyike meg akarja hosszabbítani a sztrájkot.

Nem volt könnyű munkába indulni, vagy onnan hazamenni csütörtökön Franciaországban, ahol hivatalosan egy napra, megállt a tömegközlekedés.

A szokásos 700 nagysebességű TGV-vonatból például csak 46 közlekedett, Párizsban pedig alig-alig járt a metró.

A közlekedési dolgozók sztrájkja nyomán a francia főváros körül 165 kilométer hosszú forgalmi dugó alakult ki - jelentette a rendőrség.

Kevesebb munkás évért jár a nyugdíj, mint másoknak

A dolgozók nagy része gyalog, vagy biciklivel ment dolgozni. A reptereken ugyanakkor nem tartottak sztrájkot. Egyes jelentések szerint a szakszervezetek egy része a sztrájk meghosszabbítását akarta.

Franciaország közalkalmazottjaiból másfél millió - köztük a közlekedési dolgozók - , az általuk élvezett "különleges nyugdíjjogok" védelmében kampányol. Ennek az a lényege, hogy 40 helyett 37 és fél évet kell csak dolgozniuk a nyugdíjba mentelig, ami ötmilliárd euró többlet költséget jelent a francia adófizetőknek.

Az érintettek azzal érvelnek, hogy fizikailag nehéz munkavégzést folytatnak. A többi közalkalmazottnak 40 év munkaviszony után jár a nyugdíj.

Sárközy első nagy próbája

A kormány legutóbb 12 éve próbálta meg átalakítani a rendszert, az akkor kirobbant, három héten át tartó tüntetések nyomán azonban meghátárálásra kényszerült.

Nicolas Sárközy elnököt azonban éppen a francia gazdaság talpraállításáról szóló ígéretei miatt választották meg. A mostani sztrájk az államfő átalakítási programjának első nagy próbája. "Mi végrehajtjuk a reformot, amit másoknak kellett volna.

Nyugodtan, de határozottan" - reagált a tiltakozásra az elnök, akinek figyelmét ezekben a napokban valószínűleg az a tény is leköti, hogy nyilvánosságra került: elválik a feleségétől.

Már a franciák sem szeretik a sztrájkolókat

Közgazdászok rámutattak, hogy a közlekedési dolgozók nyugdíjalapjába jelenleg félmillió dolgozó fizet be, de több, mint egymillió kap juttatást tőle.

Közben úgy tűnik, a sztrájkjairól hagyományosan híres Franciaországban egyre népszerűtlenebb a munkabeszüntetés. A IFOP közvéleménykutató szerint a megkérdezettek 61 százaléka mondta azt, hogy nem jogos a sztrájk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×