eur:
394.54
usd:
354.73
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Mozart kelt viszályt Németország és Lengyelország között

Diplomáciai konfliktus alakult ki a berlini és a varsói kormány között Wolfgang Amadeus Mozart 27. zongoraversenyének kézirata miatt. A dokumentum számos műkinccsel együtt a második világháború után lengyel kézbe került, az ország külügyminisztériuma pedig nem iparkodik a visszaszolgáltatással.

Az osztrák zeneszerző munkáját a második világháború kitörésekor a berlini nemzeti könyvtárban őrizték, amikor azonban az angolszász légierő megkezdte a német főváros masszív bombázását, több tízezer dokumentummal együtt elköltöztették.

A mintegy 500, műkincsekkel megrakott ládát - az egyikben például Johann Wolfgang Goethe kézirataival - először egy erődben helyezték el a mai Csehország területén, majd egy bencés kolostorba kerültek, a mai Krzeszowba.

Néhány láda elpusztult, néhányat elraboltak, de a legtöbb túlélte a háborút, amely után a kolostor Lengyelország területére került. A mintegy 100 ezer dokumentum legnagyobb részét a krakkói Jagelló Könyvtárban helyezték el.

A hetvenes években a lengyel kommunista vezetés több műkincset is visszaadott a keletnémet elvtársaknak, a 27. zongoraverseny kézirata azonban nem tartozott ezek közé.

Kompenzáció?

A dokumentum sorsáról kezdett német-lengyel tárgyalások több mint egy évtizede holtponton vannak. A kérdés annak nyomán került ismét napirendre, hogy a német sajtóban számos cikk jelent meg a krakkói gyűjteményről, a Frankfurter Allgemeine Zeitung például az utolsó német hadifoglynak titulálta a kollekciót.

A német sajtókampány gyors válaszra késztette a lengyel külügyminisztériumot, amely "teljesen alaptalannak" nevezte a dokumentumok visszaszerzésére irányuló német igényt.

Sok lengyel számára a gyűjtemény megtartása szerény ellentételezés azért a rombolásért, amit a nácik végeztek Lengyelország majdnem hat évig tartó megszállása során, amikor mintegy 22 millió könyv és több százezer műkincs semmisült meg.

A németekkel szemben hagyományosan gyanakvó vagy éppen ellenséges lengyel érzületre rátesz néhány lapáttal a jelenlegi lengyel kormány is. Az államfő például az Európai Unió szavazati súlyainak újraosztásánál azzal érvelt, hogy nagyobb lenne Lengyelország népessége, ha a nácik nem öltek volna meg hatmillió lengyel polgárt.

Címlapról ajánljuk

Drámai intézkedések az árvíz miatt a Dunakanyarban

Az árvízi vészhelyzetre való tekintettel ideiglenesen matrica nélkül, ingyenesen használhatják az M2-es autópályát az autósok – mondta az InfoRádióban a sződligeti polgármester. Juhász Béla arról is beszélt, hogy mintegy száz értelmileg sérült embert kell kitelepíteniük és a helyi általános iskola tornatermében elszállásolniuk, mert a külterületen található szociális otthon védelmét nem lehet biztosítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Jön a hét legfontosabb eseménye  - Így várják a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb eseménye - Így várják a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×