eur:
394.46
usd:
354.52
bux:
72924.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Éhínség fenyeget az áradások miatt Észak-Koreában

A termőterület tizedrésze víz alá került a súlyos áradások miatt az egyébként is élelmiszersegélyekre utalt Észak-Koreában. 300 ezer ember vált hajléktalanná, és több száz halottról, valamint eltűntről is érkeztek jelentések.

A hivatalos adatok szerint a rizs- és gabonaföldek 11 százaléka került víz alá Észak-Koreában. A kommunista országban működő nemzetközi segélyszervezetek szerint a helyzet súlyos, főleg a terméskiesés jelent súlyos gondot.

Észak-Korea már az áradás előtt is nemzetközi élelmiszersegélyre szorult, az éhínség következtében becslések szerint kétmillió ember vesztette életét a kilencvenes évek közepén.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár utasította a világszervezet munkatársait, hogy sürgősen mérjék fel, mire van az országnak szüksége, és segítséget ígért a nehézségek leküzdéséhez.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea is megígérte a támogatást.

Észak-Korea ritkán kér nemzetközi segítséget, a hatóságok azonban hétfőn kénytelenek voltak ehhez folyamodni, és beismerni, hogy az augusztus 7-én kezdődött heves esőzések "hatalmas emberi és anyagi károkat okoztak". A hivatalos hírügynökség jelentése szerint az áradásokban több száz ember meghalt, illetve eltűnt.

Tavaly augusztusban is súlyos áradás pusztított az országban, de az idei helyzet a jelek szerint még rosszabb. A KCNA hivatalos hírügynökség szerint néhány térségben a Tedong folyó mentén annyi csapadék esett, amennyit még soha nem jegyeztek fel a mérések kezdete óta.

A Yohnap dél-koreai hírügynökség úgy tudja, hogy a phenjani kormány a fegyveres erőket vezényelte ki a mentési munkálatokra.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint 300 ezer embert érinthet az ítéletidő. "Sürgős élelmiszersegélyre van szükség és valószínűleg hosszú távon" - közölte szerdán Paul Risley, a program bangkoki szóvivője az alapján, amit ENSZ-tisztségviselők láttak előző nap az egyik elárasztott tartományban Phenjantól északra.

Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×