eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Szerbia túszai lesznek a vajdasági magyarok?

A schengeni vasfüggöny már közvetlenül is fenyegeti Nyugat-Balkánt: Szlovénia lerombolja a hidakat a Horvátországgal határt képező Szutla folyón, és 115 határátkelőt lezár. Szerbia Koszovó miatt kész az európai uniós csatlakozásról is lemondani, ami újabb elszigeteltséget eredményezne a Vajdaságban élő magyarok számára is.

A vajdasági magyarok nem akarnak Szerbia túszai lenni - nyilatkozta egy szerb napilapnak a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke tekintettel arra, hogy Szerbia mindinkább távolodik Európától, és Koszovó miatt még az uniós tagságról is hajlandó lemondani.

Az újabb elszigeteltség veszélye miatt a vajdasági magyar pártok immár egységes álláspont kialakításával kérik a kettős állampolgárságot, hogy legalább az anyaországgal való kapcsolattartás zavartalan legyen.

Ezért csalódással vették tudomásul Papp Sándor belgrádi magyar nagykövet kijelentését az újvidéki Pannónia Televízióban, hogy Budapest még napirendre sem tűzte a kérdést és a téma nem élvez elsőbbséget a magyar politikában.

Reagált a szerb kormány illetékes minisztere is, aki kijelentette, hogy Szerbiának semmi kifogása a kettős állampolgárság ellen, hiszen ezt Belgrád is megadja minden határon túli honfitársnak.

Hídrombolás, határzár

A Schengenbe készülő Szlovénia igen határozott: szigorítja a határátlépést, illetve annak ellenőrzését Horvátország felé, és ennek keretében a határt képező Szutla folyón több hidat lerombolnak, 115 határátkelőt pedig lezárnak.

Ez elsősorban azokat a polgárokat érinti, akiknek földje a határ, illetve a folyó túloldalán van, és az eddigi néhány száz méter helyett akár öt-tíz kilométert is meg kell tenniük, hogy odajussanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×