eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Az elhízás is téma lesz a kampányban

Mintegy 45 millió amerikainak nincs egészségbiztosítása. A növekvő ütemű elhízás és a korai halálozás miatt az egészségügy ezúttal is kampánytémája lesz a jövő őszi elnökválasztásnak az Egyesült Államokban. Mindeközben próbavoksolásokat is tartanak a tengerentúlon.

Egyelőre még a két nagy párt elnökaspiránsai vetélkednek az Egyesült Államokban, ezért még nem tudni ki lesz az a két ember, aki 2008 őszén ringbe száll az elnöki poszt megszerzéséért.

Az előválasztási időszak, tehát a kampány hivatalosan csak januárban indul és júniusig tart. Ezalatt a jelöltek párton belül harcolnak egymás ellen a jelöltség megszerzéséért.

Jelöltek a jelöltségre

A két választási párt jelöltállító kongresszusa nem egészen 10 hónap múlva lesz. A főbb republikánus jelöltek: Mitt Romney; Rudy Giualini; John McCain. A demokrata jelöltek pedig: Hillary Clinton; John Edwards; Barack Obama; Bill Richardson.

Most hétvégén a republikánusok Amesben tartották próbaválasztásukat, amelyet Mitt Romney nyert meg, igaz két legfőbb vetélytársa nem indult a megmérettetésen.

A napiválasztás.hu internetes portál beszámolója alapján Romney stábja arra törekszik, hogy kétszereplősre szűkítse le a republikánus előválasztási versenyt: Giulanira és Romneyra.

Giualiani ezzel szemben inkább a januárban egyszerre szavazó nagy államokat szeretné meghódítani. Az ő tervük szerint ezek akkora súlyt jelentenek, amelyek után a volt New York-i polgármester megnyeri a maradék államot is.

A demokraták közül a múlt héten közölt felmérések alapján Hillary Clinton 48 százalékon áll, és ezzel 22 ponttal vezet Obama előtt. Clinton mellett szól, hogy First Ladyként nyolc évig élt a Fehér Házban, és ez olyan tapasztalat, amellyel egyetlen másik jelölt sem rendelkezik.

Barack Obama, az első fekete elnökjelölt lehet. Sokan szavazhatnak rá a bevándoroltak közül, de az Illinois-i szenátor jelentős számú fehér szavazót is maga mellé állított. A két esélyes demokratajelölt közti különbség, hogy míg Hillary Clinton támogatta, addig Barack Obama ellenezte az iraki háborút.

Vita az egészségbiztosításról

Mindeközben riasztó halálozási statisztikák láttak napvilágot az Egyesült Államokban. Az ok pedig az egészségtelen táplálkozás, az elhízás. Húsz évvel ezelőtt ugyanis az amerikaiak a 11. leghosszabb ideig éltek a világon, mára a 42. helyre csúsztak vissza. Egy amerikai fehér 77,9 évre számíthat születésekor, míg az amerikai feketék csak 73,3 évre. A fekete férfiak még rövidebb ideig élnek: átlagban 69,8 évig.

Christopher Murray, a University of Washington munkatársa a Guardiannek nyilatkozva úgy fogalmazott: "valami nincs rendben, amikor a világ egyik leggazdagabb országában, amely a legtöbbet költ az egészségügyre, nem képes lépést tartani a többi országgal".

Az Egyesült Államokban versengő biztosítók vannak, a befizetések nagy része pedig a magántársaságokhoz folyik be. A finanszírozás átalakítása jelenleg is folyamatban van, így a hogyan tovább várhatóan központi kérdés lesz az elnökválasztási kampányban.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×