eur:
394.49
usd:
354.34
bux:
72759.17
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Védi az angol szakszervezet a magyar pizzafutárok érdekeit is

A szakszervezet harcol az angliai magyar munkások tisztességes bérezéséért. Pizzafutárok panaszolják, hogy a keresetükből éppen csak meg tudnak élni, hazaküldeni viszont már nem tudnak pénzt. Ügyükről a Times egész oldalas riportban számolt be.

A huszonhat éves Barna Tamás, öccse, Szabolcs és négy további fiatal februárban indult el Szekszárdról Angliába szerencsét próbálni. A szigetországból akkoriban tért haza egy barátjuk, és azt mesélte, hogy ott jobbak a lehetőségek.

A szekszárdi csapat úgy tervezte, hogy munkát vállal, és haza is küld majd a keresetből. De túl sok a levonás, nem marad hazaküldhető pénz, és a fiatalok morognak. Ügyüket felkarolta a Unite nevű szakszervezet, amely általában küzd a vendégmunkások kizsákmányolása ellen.

Barna Tamásék a Domino pizzéria-lánc egy vidéki gebines boltjánál helyezkedtek el Derby városában. A Domino óriási cég, a pizzája nagyon népszerű, általában robogós vagy motoros futár viszi a házhoz telefonos rendelésre.

Levonás levonás hátán

De a kezdő motorosok sok balesetet okoznak, ezért a főnökük, egy milliomos, aki az angol vidéken 26 Domino pizzériát üzemeltet gebinben, megkövetelte, hogy vásároljanak használt autót, és azzal kézbesítsék a rendeléseket.

A kocsit részletre veszik a magyarok, ehhez a munkaadójuk adott kölcsönt, s most levonja ezt a fizetésükből, az autóbiztosítás részleteivel együtt. Lakóhelyet is a gazdag főnök, bizonyos Surinder Kandola szerzett nekik; egy kis házba zsúfolta össze nyolcukat. A lakbér szintén lejön a fizetésből.

Panaszkodtak - kirúgták őket


Körülbelül heti 150 fontot kaphatnának kézhez, ami mintegy 53 ezer forintnak felel meg, de ebből megelőlegezik a jövedelemadót, és a társadalombiztosítási hozzájárulást is levonják - így alig marad valami.

A Barna-fivérek először a főnökhöz fordultak, aki hirtelen felfedezte, hogy a munkavállalási engedélyük nem "tökéletes", és elbocsátotta őket. Ez végképp nem teszik a Unite szakszervezetnek, és az ügyet munkaügyi bíróság elé viszi.

A szakszervezet már sikeresen lépett fel londoni irodatakarító alkalmazottak kizsákmányolása ellen. A sztrájk módszerét nem találja célravezetőnek, mert ezzel az általa pártfogoltak keresete apadna el. De a szakszervezet tisztában van azzal, hogy a nagyvállalatok számára kellemetlen a nevük szerepeltetése munkásnyúzással kapcsolatban.

A Domino közölte, hogy szigorúan ellenőrzi 400 pizzériája alvállalkozóit, másfél év alatt harminckettőtől vonta vissza a megbízást. A Unite szakszervezet pedig őrködik az alkalmazotti jogok felett, hasonló panasszal élő lengyel vendégmunkások ügyében például a lengyel Szolidaritás szakszervezettel összefogva jár el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna

A hét elején 300 ezer homokzsák érkezett a Pest vármegyei városba, ahol önkéntesek jelentkezését várják a szükséges árvízvédelmi munkák elvégzésére. Hétszáz centiméter feletti vízállás esetén több utca is víz alá kerülhet Szentendrén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×