eur:
394.53
usd:
354.34
bux:
72711.44
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Távozik "Bush agya" a Fehér Házból

Távozik posztjáról Karl Rove, George Bush egyik tanácsadója, akit sokan az amerikai elnök "agyának" neveznek. Rove neve összefonódott a Bush kormányzat legtöbb vitát kiváltó döntéseivel. A tanácsadó azonban még az elnöki ciklus vége előtt lemond.

Nem tudni, hogy a Bush-elnökség süllyedő hajóhoz kezd-e hasonlítani, de Karl Rove, washingtoni becenevén "Bush agya", nagy figyelmet keltett bejelentésével.

Rove a Wall Street Journalban jelentette be, hogy otthagyja a Fehér Házat és azonkívül, hogy az ilyenkor szokásos "családi okokat" említette, nem magyarázta döntését.

Profilváltás kell

Az amerikai politikát figyelő tudósítók ugyanakkor arról beszélnek, hogy a republikánusoknak látványos profilváltáson kell átesniük a jövő évi elnökválasztások előtt, ha nem akarják, hogy az iraki akció népszerűtlensége a mélybe rántsa őket.

Rove volt az, aki stratégaként és közeli barátként megalapozta George Bush két választási győzelmét.

Nevét ugyanakkor összefüggésbe hozták azzal a botránnyal, melyben kiszivárogtatták egy aktív CIA-ügynök nevét, amiért annak férje egy újságcikkben cáfolta, hogy Szaddám Husszein rezsimje Afrikában próbált uránhoz jutni. A nigeri szál szerepelt Bush elnök 2003-as országértékelő beszédében, és egy időben érvként használták az iraki háború megindításához.

Kegyelem a kabinetfőnöknek

A szövevényes ügy végül azzal zárult, hogy Dick Cheney alelnök volt kabinetfőnökét hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt az idén elítélték. Igaz, Bush elnök kegyelemben részesítette Lewis "Scooter" Libbyt.

A most távozó Rove megúszta a bírósági eljárást. A republikánusok ellenfelei azonban azzal is vádolják, hogy az ő nyomására távolítottak el tavaly nyolc szövetségi ügyészt, akik állítólag nem akartak olyan ügyekben vizsgálatot folytatni, amelyek a párt számára politikai piros pontokat hoztak volna.

"Terápiás foglalkozás az ellenségnek"

Rove az iraki akció egyik fő támogatója volt és nem válogatta meg szavait, amikor főnökét kellett védenie. 2005-ben például azt mondta liberális ellenzékiekről, hogy szeptember 11-dike után nem kemény fellépést akartak, hanem "terápiás foglalkozást tartani az ellenségeinknek".

Rove pozíciója a republikánusok számára súlyos vereséggel zárult tavalyi kongresszusi választások után ingott meg.

A Wall Street Journalnak nyilatkozva ugyanakkor azt mondta: a 2008-as elnökválasztásokon a demokraták lábon lövik magukat azzal, hogy - jóslata szerint - "a végzetesen hibás jellemű" Hillary Clinton szenátort jelölik majd elnöknek.

Ezért a republikánusoknak jó esélyeik vannak - vélte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna

A hét elején 300 ezer homokzsák érkezett a Pest vármegyei városba, ahol önkéntesek jelentkezését várják a szükséges árvízvédelmi munkák elvégzésére. Hétszáz centiméter feletti vízállás esetén több utca is víz alá kerülhet Szentendrén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×