eur:
394.5
usd:
354.75
bux:
72761.86
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Az eltűnt kislány tragédiája a vérnyomoktól a halott pedofilig

Lassan három hónapja, a nyár elején tűnt el egy brit kislány, Madeleine McCann egy portugáliai nyaralóból, ahol a szüleire egy rövid időre magára hagyták. A szülők azóta minden követ megmozgattak gyermekük megtalálása érdekében, miközben természetesen egyre-másra látnak napvilágot újabb és újabb spekulációk a történtekről. Ezeket veszi sorra a The Independent összeállítása.

Vényomok

A történet

: A Diario de Noticias portugál napilap szellőztette meg hétfőn, hogy a direkt erre a célra Angliából Portugáliába szállított rendőrkutyák vért találtak a család által bérelt apartmanban, ráadásul a kislány feltételezhető fejmagasságában. A jelek arra utaltak, hogy valaki megpróbálta letörölni a vért.

Jelentősége: egyelőre bármi előfordulhat, hiszen kiderülhet az, hogy a nyomozás fordulópontjához érkezett, miként az is, hogy az egésznek semmi jelentősége sincs az ügy szempontjából. Hiszen az apartmant az évek során több száz ember használta már. Ebből a szempontból nem lehet döntő az sem, hogy megpróbálták eltüntetni a vérnyomokat, hiszen azok egy korábbi balesetből is származhattak.

Maddie a lakásban halt meg

A történet: "A vérnyomok bizonyítéka azt valószínűsíti, hogy Madeleine az apartmanban halt meg, ugyanakkor a nyomozók még mindig nem biztosak abban, hogy gyilkosság történt. Annak ellenére sem, hogy törvényszéki szakértők megállapították: valaki megpróbálta eltüntetni a vérnyomokat. A nyomozók által leginkább valószínűnek tartott elmélet szerint baleset történt" - írt a Diario de Noticias. Szerdán olyan hírek is napvilágra kerültek, melyek szerint a rendőrség lehallgatta a szülők és barátaik telefonjait és elolvasta e-mailjeit, amiből kiderült, hogy a szülők állítólag információval rendelkeznek kislányuk haláláról.

Jelentősége: Bár a sajtó gyorsan felkapta a történetet, a portugál rendőrség határozottan állítja, hogy nem gyanúsítja a szülőket és újabb meghallgatásuk csupán a nyomozás érdekeit szolgálja. A feltételezések nyomán a McCann-házaspár a televízió nyilvánossága előtt tagadta a vádakat. A portugál sajtó egyébként már az első pillanattól kétségbe vonta, hogy a kislányt valóban elrabolták volna.

Gyanús barátok

A történet: Egy másik portugál lap, a 24 Horas keddi számában azt állította, hogy a McCann családdal együtt nyaraló barátokat a brit rendőrség megfigyelés alatt tartja. A Diario de Noticias ugyanakkor azt írta, hogy a rendőrség gyanúját a McCann-szülők és a barátok vallomásai közötti következetlenségek keltették fel. "Ez nagyon fájdalmas és meglehetősen nevetséges. Ugyanakkor nehéz megvédeni magunkat, hiszen a nyomozás és minden más is bizalmas" - fogalmazott az egyik barát, Rachel Oldfield.

Jelentősége: Miként a McCann-szülők meggyanúsítása, a barátoké is bizonytalan eredetű kiszivárogtatásokon alapul, és elsősorban a portugál média idézi előszeretettel.A rendőrség szivárogtat

A történet
: A kevéssé médiabarát hozzáállással dolgozó helyi portugál rendőrséget a brit média már többször is meggyanúsította azzal, hogy rosszul folytatják a nyomozást. A többi között szakmailag elhibázott helyszíneléssel és a környék azonnali átkutatásának elmulasztásával is megvádolta a rendőröket a brit sajtó.

Jelentősége: Egy megbízhatónak tartott szakember szerint a portugál rendőrség azért szivárogtatja ki ezeket az információkat, hogy a bűnüldözők így mérhessék fel az általuk gyanúsítottak reakcióit. Egy jóval cinikusabb vélemény szerint a portugál rendőrök azt akarják elérni, hogy a szombaton a kislány eltűnésének 100. napjára az országba érkező brit újságírók (és így a közvélemény) előtt úgy tűnjön, a nyomozás halad.

Madeleine "feltűnései"

A történet: Egy belga logopédus múlt héten teljes bizonysággal azt állította, hogy látta a kislányt két felnőtt társaságában 80 kilométerre Brüsszeltől, egy határmenti városkában. A szemtanú az étteremből azonnal hívta a rendőröket, ám mire visszaért az asztalhoz, a két felnőtt és a kisgyerek már eltűnt - feltételezhetően egy belga rendszámú, fekete Volvóval. Nem ez volt az első eset, hogy "látták" Európában a kislányt, de eddig egyik sem bizonyult hitelt érdemlő nyomnak.

Jelentősége: Egyelőre semmi. Szerdán hozták nyilvánosságra a kislány által fogyasztott tej üvegéről vett DNS-tesztek eredményét és azok nem egyeztek Madeleine McCannével.

A gyanúsított

A sztori: A portugál és a brit rendőrség semmilyen titkot nem csinált a Portugáliában élő brit Robert Murat házának átkutatásából. A kutatásban minden létező módszert bevetettek, ám a tervezett egy hét helyett már egy nap után össze kellett pakolniuk.

Jelentősége: Robert Murat továbbra is ártatlanságát hangoztatja és egyes híerk szerint már a rendőrség is hajlik arra, hogy elfogadja a férfi érvelését.

A halott pedofil

A történet: A svájci rendőrség megerősítette, hogy a közelmúltban egy erdőbe öngyilkos lett Urs Hans Von Aesch, ahol korábban rálőtt egy férfire, akit megsebesített. Egyes hírek szerint a férfi is a portugál nyaralóhelyen tartózkodott, amikor Madeleine McCann eltűnt.

Címlapról ajánljuk
Péntek éjjel tetőzhet a Duna Budapesten a legmagasabb fokú készültség mellett

Péntek éjjel tetőzhet a Duna Budapesten a legmagasabb fokú készültség mellett

Éjjel-nappal dolgoznak a Szigetközben, a Dunakanyarban csütörtökön, Budapesten pénteken lehet a legmagasabb a vízállás, de mint Siklós Gabriella vízügyi szóvivő az InfoRádióban kedden figyelmeztetett, a lassan vonuló árhullám még apadáskor is okozhat gondokat a gátakon.

Bendarzsevszkij Anton: vörös vonalat lép át a Nyugat a nagy hatótávolságú rakéták oroszországi bevetésével

A nyugati szövetségesek és Ukrajna az amerikai ATACMS és a brit Storm Shadow rakéták használatával újabb vörös vonalat léphetnek át, ami valószínűleg megvalósul, csak az időzítés kérdéses – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója. A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, van-e realitása annak, hogy az oroszok válaszcsapásként nukleáris fegyverekhez nyúlnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×