eur:
394.33
usd:
355.63
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Tízmilliárd fontot veszélyeztet a brit-orosz vita

Az üzleti kapcsolatokra is hatással lehet a brit-orosz diplomáciai vita, miután kiderült, hogy a moszkvai brit nagykövetség kereskedelmi ügyekért felelős hivatalnokát is kiutasítják az orosz fővárosból.

Az üzleti szférát is elérheti a brit-orosz diplomáciai vita. Kiderült ugyanis, hogy a moszkvai brit nagykövetség kereskedelmi ügyekért felelős hivatalnoka is azon négy diplomata között van, akiket kiutasítanak az orosz fővárosból.

Andrew Levi volt az egyik kulcsszereplője Sakhalin-2 földgázvezetékről szóló vitának, amely azzal végződött, hogy a Shell cég orosz nyomásra kénytelen volt átadni a nemzetközi mértékben is jelentős projekt irányítását az állami tulajdonban lévő orosz gázipari óriásnak.

A diplomata tagja volt az orosz-brit kereskedelmi kamara tanácsadó testületének. A szervezet igazgatója, Stephen Dalziel szerint a hivatalnok kiutasítása sajnálatos, de egyúttal reméli, hogy tovább nem fajul az ügy.

Sok céget érinthet hátrányosan, ha a két ország viszonyának elmérgesedése a gazdasági kapcsolatokra is kihat. A brit cégek 3,1 milliárd dollárt fektettek be Oroszországban tavaly, közel kilencszer többet, mint az amerikai társaságok. A brit-orosz kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok értéke évről-évre mintegy 20 százalékkal emelkedik, és egy évben immár tízmilliárd fontot tesz ki.

Újra behívták a brit nagykövetet

Tony Brenton moszkvai brit nagykövetet csütörtökön behívatta az orosz külügyminiszter helyettese annak kapcsán, hogy egy orosz férfit a közelmúltban kiutasítottak a szigetországból. A nagykövet elmondta, hogy az orosz férfit gyilkosság megszervezésének gyanújával vették őrizetbe június 21-én, és két nappal később kitoloncolták.

Az orosz vezetés múlt héten döntött arról, hogy kiutasítanak négy brit diplomatát, akiknek vasárnapig el kell hagyniuk az országot. Emellett Oroszország megszakítja az együttműködést Nagy-Britanniával a terrorizmus elleni küzdelemben, felülvizsgálja a hivatalos brit tisztségviselők vízumkérelmét és orosz tisztségviselők sem folyamodnak többé brit vízumért.

Múlt hétfőn London jelentette be, hogy négy orosz diplomatát kiutasítanak Nagy-Britanniából, mert Oroszország nem hajlandó kiadni Andrej Lugovojt, az Alekszandr Litvinyenko volt KGB-ügynök angliai meggyilkolásával vádolt férfit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×