eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Igaz kémtörténet: ki akarták végezni a milliárdos üzletembert

A brit titkosszolgálat Londonban letartóztatott egy férfit, aki Borisz Berezovszkij milliárdos orosz üzletember meggyilkolására készült. Az esetet alig egy nappal azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Nagy-Britannia kiutasított négy orosz diplomatát. Borisz Berezovszkij a brit titkosszolgálat tanácsára elhagyta Nagy-Britanniát.

London egyik legelegánsabb negyedében, a Park Lane-en található az a Hilton Hotel, melyben a brit titkosszolgálat letartóztatott egy orosz férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy meg akarta gyilkolni a 2000 óta Nagy-Britanniában élő, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb kritikusának számító Borisz Berezovszkijt.

Brit lapinformációk szerint a férfi - aki egy gyerekkel érkezett, így próbálván meg elterelni magáról a gyanút - fejbe akarta lőni az orosz milliárdost, de még időben elfogták. Mint kiderült, a férfi egy megbeszélésre invitálta Borisz Berezovszkijt a szállodába, ahol végezni akart vele.

A Scotland Yard és a brit titkosszolgálatok már korábban felfigyeltek a férfira és éjjel-nappal megfigyelték, csakúgy, mint biztonsági okokból az orosz milliárdost. Lefoglaltak egy szobát a találkozó helyszínének közelében, majd még azelőtt közbeléptek, hogy tüzet nyithatott volna.

"Nem engedhetjük meg, hopgy orosz kivégzőosztagok cirkáljanak"

Biztonsági források szerint nincs közvetlen kapcsolat a kiutasított orosz diplomaták ügye és a tervezett gyilkosság között, ugyanakkor egy magas rangú kormányzati biztonsági tisztviselő megjegyezte: "Nem engedhetjük meg, hogy orosz kivégzőosztagok cirkáljanak London utcáin, megpróbálva kiiktatni a rendszer ellenségeit".

"Alekszandr Litvinyenko esetében több száz londoni életét veszélyeztették, amikor radioaktív anyagot használtak a gyilkossághoz. Borisz Berezovszkij Vlagyimir Putyinnak és rendszerének állhatatos kritikusa. Az a tapasztalatunk, hogy az oroszok minden bűntudat nélkül lépnek fel külföldi kritikusaikkal szemben. Elég Alekszandr Litvinyenko hidegvérű meggyilkolására gondolnunk, hogy lássuk, meddig képesek elmenni" - fogalmazott a kormányzati tisztviselő.

Közben kedd este maga az érintett, Borisz Berezovszkij a brit közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy már többször próbálták meggyilkolni. "A Scotland Yard nagy figyelmet fordít a védelmemre, aminek nagyon örülök. Ugyanakkor száz százalékig biztos vagyok abban, hogy Alekszandr Litvinyenko meggyilkolása mögött nem Andrej Lugovoj áll, hanem maga Vlagyimir Putyin. Oroszország ezért védi Lugovojt".Nagy-Britannia közben az orosz ellenlépésre vár azt követően, hogy London kiutasított négy orosz diplomatát a Litvinyenko-ügy miatt. A Kreml arra figyelmeztette a brit kormányt, hogy komoly következményekkel kell számolnia.

Közben azonban a két ország szoros gazdasági kapcsolatokat tart fenn és az üzletemberek nem örülnek a hidegháborút idéző feszültségnek.

David Miliband új brit külügyminiszter első nehéz döntése az volt, hogy a napokban kiutasított négy orosz diplomatát. Gordon Brown miniszterelnök mindezt azzal indokolta: gyilkosság történt, ártatlan civilek is veszélybe kerültek, Oroszország mégsem működik együtt. További részleteket itt olvashat!

Moszkva egy héttel ezelőtt közölte, hogy nem adja ki Nagy-Britanniának a Litvinyenko-gyilkosság orosz gyanúsítottját. Az elutasító válaszról a brit ügyészség számolt be.

Az orosz állambiztonsági szolgálat Londonba dezertált egykori tisztjét, Alekszandr Litvinyenkót novemberben mérgezték meg nagy adag polónium-210-es radioaktív izotóppal.

A londoni ügyészség májusban emelt vádat a gyilkosság miatt Alekszandr Litvinyenko egyik volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akinek hivatalosan kérte kiadatását Moszkvától.

Címlapról ajánljuk

Árvíz - Magyar Péter arra kéri Orbán Viktort, hogy ne Strasbourgba, hanem a gátra menjen

A Tisza Párt vezetője és több tucat szimpatizánsai munkába álltak a Duna partján, a pártelnök szerint katasztrófavédelem, honvédség, rendőrség sehol. A DK is kiadta a maga közleményét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×