eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Irán bírálja Tony Blair közel-keleti különmegbízottá történt kinevezését

Élesen bírálta vasárnap az iráni külügyi szóvivő Tony Blair leköszönő brit kormányfő közel-keleti különmegbízottá történt kinevezését. A Nagy-Britanniát tíz éven keresztül kormányzó Tony Blair szerdán elvállalta a közel-keleti kvartett - az EU, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország - térségi különbízottjának tisztségét.

"Nem jó a megítélése, és nincs jó híre a térségben" - mondta Blairről Mohammed Ali Hoszeini iráni külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján. "Nem jó választás (a közel-keleti megbízott posztra), nem lesz képes pozitívan befolyásolni a közel-keleti eseményeket" - tette hozzá.

A leköszönt miniszterelnök közel-keleti népszerűtlenségének oka, hogy George Bush amerikai elnök leghűségesebb szövetségese volt Irak lerohanásában.

A szóvivő ugyanakkor kedvezően nyilatkozott Blair utódjáról, és reményét fejezte ki, hogy Gordon Brown kormányzása alatt javulhat Irán és Nagy-Britannia viszonya.

A két ország kapcsolatát az utóbbi hónapokban Salman Rushdie indiai származású brit író lovaggá ütése, illetve 15 brit tengerész Teheránban történt fogva tartása tette feszültté.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 14. 16:25
×
×
×
×