eur:
395.3
usd:
356.35
bux:
72442.98
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Leváltották az iraki parlament elnökét

Iraki parlamenti képviselők hétfőn közölték, hogy zárt ülésen leváltották a házelnököt. A szunnita Mahmúd al-Masadáni viselkedése gyakran hozta kellemetlen helyzetbe az iraki kormány szunnita partnereit, és menesztését Núri al-Máliki síita miniszterelnök koalíciós kormánya is üdvözölte. Hivatalos források szerint a 275 tagú törvényhozás tagjai közül 168-an vettek részt a hétfői zárt ülésen, és 113-an szavaztak Masadáni menesztésére.

Három névtelenségbe burkolózó törvényhozó közlése szerint a parlament legnagyobb, 44 fős szunnita frakciója, az Iraki Egyetértés Frontja megígérte, hogy egy héten belül kijelöli az új parlamenti elnök személyét.

Masadani egyébként mérsékelt politikus hírében áll, és többször arra szólította fel a szunnita felkelőket, hogy csatlakozzanak a kormánnyal kezdett párbeszédhez, a síiták vezette koalíciós kabinetben részt vevő, egymással gyakran civakodó pártok képviselőit pedig arra ösztönözte, hogy "ugyanazon a nyelven kezdjenek tárgyalni egymással".

A leváltott pártelnök szókimondó modora és nem egyszer durva hangvételű megnyilvánulásai azonban főként a szunnita keményvonalasok számára váltak mindinkább elfogadhatatlanná.
A pohár végül akkor telt be, amikor Masadáni vasárnap utasította testőreit, hogy fizikailag bántalmazzanak egy síita képviselőt a parlamentben.

Miután a megvert képviselő panaszt emelt emiatt, született döntés arról, hogy rendkívüli és zárt ülést hívnak össze a parlamenti vezető menesztéséről. Az Iraki Egyetértés Frontja már ugyanaznap felszólította a házelnököt, hogy mondjon le.

Politikai elemzők úgy vélik, Masadáni távozása a közéletből nem lesz befolyással a kormány munkájára, illetve a síiták, szunniták és kurdok közötti hatalommegosztási rendszerre.

Ugyanakkor többen arra is felhívják a figyelmet, hogy a leváltás akkor következett be, amikor Washington mind erőteljesebb nyomást fejt ki Bagdadra, hogy az arab ország kormánya az olajból származó bevételeit ossza meg a szunnita közösséggel, és hozzon olyan tartományi választási törvényeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a szunniták az eddiginél jelentősebb mértékben vehessenek részt a politikai folyamatok alakításában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×