eur:
395.35
usd:
357.43
bux:
72340.83
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Újabb falvak az amerikai radar ellenzői között

Újabb három cseh falu lakossága utasította el a Csehországba tervezett amerikai radarállomást - derült ki a hétvégi helyi népszavazás eredményeiből. A referendumnak nincs kötelező érvénye, csupán tájékoztató jellegű. Várhatóan a sokat vitatott radarállomás lesz a központi témája George Bush, amerikai államfő keddi prágai megbeszéléseinek is.

A három kisközség - Hvozdany, Tení és Zajecov, ahol a népszavazás lezajlott - közel vannak a radar tervezett helyéhez. Mindhárom helyen a voksolók több mint 90 százaléka szavazott a radar felépítése ellen. Már korábban a radar ellen voksolt Trokavec és Víska lakossága is.

Négy faluban a népszavazás helyett felmérést tartottak, amelyekben a lakosok döntő többsége szintén elutasította a lokátort. A radarállomást, amely az amerikai légvédelmi pajzs része lenne, az elképzelések szerint a Prágától mintegy 60 kilométerre, délnyugatra lévő Brdy katonai körzetben építenék fel.

Csak a lakosság negyede támogatja

Országos felmérések szerint az amerikai radarállomást a cseh lakosság mintegy kétharmada ellenzi, és mindössze 25 százaléka támogatja. Az ellenzéki pártok közül a kommunisták elutasítják az amerikai radarállomás telepítését, míg a szociáldemokraták országos népszavazás kiírását követelik.

A radarállomás esetleges felépítéséről május elején kezdett hivatalos tárgyalásokat Prága és Washington. Vlasta Parkanová, a cseh védelmi tárca vezetője szerint hosszú és nehéz tárgyalásokra kell számítani, s a végső döntés várhatóan csak a jövő év tavaszán születik meg.

Mirek Topolánek miniszterelnök egy hétvégi televíziós vitaműsorban határozottan síkraszállt az amerikai elképzelés mellett, mint mondta, kormánya támogatja Washington terveit.

A hétfőn kezdődő prágai útja előtt George Bush amerikai elnök a Mladá Fronta Dnes című napilapnak adott interjújában hangsúlyozta: az Egyesült Államok azért szeretné Csehországban és Lengyelországban felépíteni rakétavédelmi pajzsának egyes részeit, hogy a rendszer, amely a NATO-szövetségesek többségének a védelmét szolgálná, a lehető leghatékonyabb legyen.

Az amerikai elnök megismételte, hogy a rakétavédelmi pajzs nem irányul Oroszország ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

HÖOK: felül kell vizsgálni a mostani kollégiumi rendszert

Szükség van Budapesten a korábban tervezett Diákvárosra - ezt az álláspontot képviseli továbbra is a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, amely a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szervezetével együtt folytat konzultációt a Kulturális és Innovációs Minisztériummal. A HÖOK egy-két hónapon belül fejezi be friss kutatását a kollégiumi férőhelyek számáról és minőségéről, de Budai Marcell szerint néhány következtetés már most borítékolható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 12. 20:37
×
×
×
×