eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Minden idők legrosszabb védekézése a bíróságon

Az Egyesült Államokban bűnösnek talált az esküdtszék egy floridai illetőségű muzulmán orvost az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat támogatásában.

Az 52 éves, New York-i születésű Rafiq Sabirt 30 év börtön fenyegeti; büntetésének mértékéről szeptember 12-én határoz a bíróság.

Sabir és egyik közeli barátja 2005 májusában arab nyelven esküt tettek az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy fedett ügynöke előtt, aki az al-Kaida egyik toborzójának tüntette fel magát, és magnóra vette, amint a két férfi támogatásáról biztosítja a terrorszervezetet és annak vezetőjét, az általuk Oszama sejkként emlegetett Oszama bin Ladent.

A szigorú muzulmán szokások szerint élő Sabir a perben azzal védekezett, hogy nem tudta, hogy a találkán bin Ladenre utaltak, amikor Oszamát emlegették, és gyenge arabtudása miatt mindannyiszor egy másik szót értett, amikor az "al-Kaida" kifejezés elhangzott.

A jegyzőkönyv szerint a négyórás találkozón 14-szer hangzott el az "al-Kaida" és 10-szer az "Oszama sejk" kifejezés.

Sabir azt is elmondta, hogy azt hitte, az eskü egy bajat (általános érvényű muzulmán hűségnyilatkozat) volt, és csak a minden ember gyógyítására vonatkozó orvosi kötelezettségéből kifolyólag tett olyan nyilatkozatot, hogy segít kezelni "testvéreit".

A vád szerint Sabir sürgősségi orvosnak, barátja pedig közelharcoktatónak ajánlkozott a fedett ügynöknek, miután a vádirat szerint - ahogy ők fogalmaztak - hosszú ideje szerették volna teljesíteni azt a vallási kötelezettségüket, hogy szent háborút viseljenek a hitetlenek ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×