eur:
397.07
usd:
360.15
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Az iraki kormány távol tartaná az országtól Harry herceget

Az iraki kormány és a parlamenti képviselők úgy vélik, Harry hercegnek távol kellene tartania magát az országtól, ahol a terroristák első számú célpontja lenne.

Nagy-Britanniában hónapok óta folyik a vita arról, hogy az előzetes terveknek megfelelően Irakba kell-e küldeni a trónörökös kisebbik fiát.

A polémiába most az iraki kormány és a parlamenti képviselők is beleszóltak: szerintük jobb lenne, ha Harry herceg távol tartaná magát az országuktól.

A Muktada asz-Szadr vezette síita blokk egyik képviselője, Faleh Sensel kijelentette: a hercegnek "tiszteletben kell tartania az iraki nép akaratát, az ország szuverenitását és függetlenségét, vagyis nem szabad részt vennie a megszállásban".

Egyetért ezzel az egyik szunnita párt képviselője is. Allaa Abdulrazzak szerint Harry iraki szolgálata ártana a királyi család és Bagdad jövőbeni kapcsolatainak. "Ha távol tartja magát az országunktól, később majd elmondhatja, hogy nem vett részt Irak megszállásában" - hangsúlyozta a képviselő.

Februárban jelentették be Londonban, hogy a trónörökös, Károly herceg kisebbik fiát Irakba küldik szolgálatra, méghozzá nem irodai munkára, hanem "normális csapatparancsnokként".

Harry ugyan bevallottan szeretne Irakban szolgálni, Nagy-Britanniában komolyan aggódnak a biztonságáért. Attól tartanak, hogy ő lenne a lázadók első számú célpontja, s az ellene megkísérelendő merényletek több brit katona életét követelnék.

Címlapról ajánljuk

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Az ázsiai tőzsdék ma nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, míg Európában vegyesek voltak a mozgások, délután érkezett meg egy lefordulás az autóipari részvények mélyrepülésével együtt. Az USA-ban eközben folytatódik a visszapattanás a technológiai részvények vezetésével. Reggel megérkezett a magyar inflációs adat, ami jóval alacsonyabb lett a júliusban mért értéknél, és az elemzők által vártnál is kedvezőbben alakult. Fontos bejelentést tett emellett a Mol: az olajtársaság megállapodást kötött a folyamatos kőolajszállításról a Barátság kőolajvezetéken keresztül, ami a befektetők számára megkönnyebbülést jelent a szállítás kapcsán hónapok óta húzódó bizonytalanságok után - a bejelentés után emelkedik a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×