eur:
396.6
usd:
359.93
bux:
71911.16
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Újabb zavargásoktól tartanak a szovjet emlékmű miatt

Egy halottja és több mint negyven sebesültje van a csütörtöki esti észtországi zavargásoknak. Tallinban azt követően csaptak össze a rendőrök és a tüntetők, hogy a kormány közölte: a városközpontból áthelyezik a II. világháborús szovjet emlékművet. A balti országban jelentős orosz kisebbség él, amely hevesen ellenezte a tervezetet. Észtországban attól tartanak, hogy a hétvégén folytatódnak a zavargások.

Fölgyújtott autók, kukák és telefonfülkék, kifosztott üzletek, betört kirakatok - így néz ki az észt főváros központja a csütörtök esti zavargások után. Az összecsapás azután kezdődött, hogy az észt kormány a második világháborús szovjet emlékmű elszállítása mellett döntött.

Az elmúlt hetekben heves vita zajlott az országban élő orosz kisebbség és az észt vezetés között, előbbiek ugyanis hallani sem akartak az emlékmű áthelyezéséről, utóbbi pedig hajthatatlannak bizonyult az áttelepítést illetően.

Észtországban a lakosság közel harmada tartozik az orosz kisebbséghez, és az elmúlt hetekben külön őrszolgálatot is teljesítettek az emlékmű körül, hogy megakadályozzák annak elszállítását.

A hatóságok csütörtökön kordont vontak az építmény köré, majd több tucat tüntető jelent meg a helyszínen, akik a rendőröket gyalázták. A tallini kabinet jelentése szerinte estére legalább 1500 demonstráló gyűlt össze, akik törni-zúzni kezdtek az emlékmű környékén.

Több mint 40-en megsérültek, egy férfi pedig a kórházba szállítás után meghalt. A hatóságok könnygázzal és vízágyúval tudták föloszlatni a jelentések szerint zömmel alkoholgőzös randalírozókat.

A központ elegáns bevásárlóutcájában több bolt kirakatát betörték, illetve kifosztottak több üzletet is, amiért a kormány kompenzációt ígért a tulajdonosoknak. Az éjjel legalább 300 tüntetőt vettek őrizetbe a rendőrök.

Noha az orosz-észt határon megszigorították az ellenőrzéseket, és számos utazótól megtagadták a belépést, mégis sok oroszországi orosz bejutott a balti államba - Lettországon keresztül.

A város központjából az emlékművet a katonai temetőbe szállították az éjjel, és a kabinet ezzel kívánta elejét venni a további zavargásoknak.

Tallinban most attól tartanak, hogy a hosszú hétvégén folytatódhatnak az összecsapások. A város vezetése május 2-ig megtiltotta a szeszesital forgalmazást - értesült az InfoRádió helyi forrásoktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×