eur:
396.6
usd:
359.93
bux:
71911.16
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

A vallon szocialisták megrendszabályoznák a lengyel kormányt

Komoly EU-szankciókat sürgetett Lengyelország ellen az egyik vezető belga kormánypárt az alapvető emberi és szabadságjogok folyamatos megsértése miatt.

A vallon Szocialista Párt - amely Belgium franciaajkú régiójának vezető politikai szervezete - közleményében konkrét követeléssel is előállt. Felszólította Guy Verhofstadt kormányfőt és Karel De Gucht külügyminisztert, hogy kezdjenek tárgyalásokat a többi EU-tagállammal a lehető legsúlyosabb büntető intézkedés bevezetéséről, arról, hogy vonják meg Lengyelország szavazati jogát az Európai Unióban.

A vallon szocialisták szerint ezzel kellene szankcionálni a nemrég hozott újabb lengyelországi átvilágítási törvényt és a szexuális kisebbségek elleni jogsértéseket.

Az idén született újabb átvilágítási törvény - amellyel a lengyel kormányzat a kommunista titkosszolgálatokkal egykoron együttműködő személyeket akarja "leleplezni" - az elmúlt napokban a nyugati lapok címoldalaira került, és korántsem kedvező tálalásban.

Kiderült ugyanis, hogy a varsói vezetés megfoszthatja európai parlamenti képviselői mandátumától Bronislaw Geremeket, a kommunista rendszer ellen küzdő egykori lengyel ellenzék szimbolikus alakját.

Az ok: a politikus az erkölcsi szabályokat sértő, a szólás- és sajtószabadságot fenyegető jogszabálynak tartja az új rendelkezést, és nem hajlandó alávetni magát annak.

Az Európai Parlament kiállt Geremek mellett, a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos lengyelországi intolerancia miatt pedig csütörtökön külön határozatot is elfogadott.

Ebben bírálta, hogy márciusban a lengyel kormány miniszterelnök-helyettese és oktatási minisztere bejelentést tett egy törvényjavaslatról, amely büntetné az iskolai homoszexuális propagandát.

A törvényjavaslat kilátásba helyezi az iskolaigazgatók, tanárok és tanulók elbocsátását, megbírságolását vagy börtönbüntetését a leszbikusok, melegek és biszexuálisok jogainak az iskolákban történő hirdetése esetén.

A vallon szocialisták közleményükben emlékeztettek arra, hogy az EU-tagsággal nem csak jogok járnak, de kötelezettségek is.

Ide tartozik az emberi jogok, az alapvető szabadságjogok és a diszkrimináció elleni küzdelemmel kapcsolatos európai jogszabályok tiszteletben tartása is.

Címlapról ajánljuk
Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×