eur:
396.94
usd:
359.6
bux:
0
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Nem csökken a felvidéki magyarok támogatása

Háromnapos szlovákiai körútjának első állomásán Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Pavol Paskával, a szlovák parlament házelnökével tárgyalt Pozsonyban. A szlovák parlament elnöke kiemelte: nem csökken a magyar kisebbségnek nyújtott állami támogatás.

A szlovák házelnök a megbeszélést követően hangsúlyozta: Szlovákia nem korlátozza a kisebbségi jogokat, és a révkomáromi magyar egyetem finanszírozásával kapcsolatban felmerült félreértések is rendeződnek. Az intézmény költségvetése a tavalyihoz képest hárommillió koronával emelkedik az idén.

Pavol Paska hozzátette: a Selye János Egyetem vezetése az iskolaügyi minisztériummal együtt keresi annak módját, hogyan lehetne tovább fejleszteni a magyar felsőoktatási intézmény infrastruktúráját.

A határmenti együttműködésekről szólva Szili Katalin példaként említette, hogy 2010 nyaráig elkészülhet a Kassa-Miskolc gyorsforgalmi autóút. Ezt Pavol Paska is megerősítette, és a szlovák közlekedési miniszter tájékoztatására hivatkozva közölte: a vonatkozó szerződést még április végéig aláírják. Hozzátette: a Rajka-Oroszvár közúti határátkelőnél szükséges munkálatokat is befejezik.

Mindkét fél megerősítette, hogy országaik érdekeltek a schengeni rendszer határidőn belüli kialakításában. Abban is megegyeztek, hogy egyszerűsíteni kell majd a határátlépést a schengeni övezeten kívül rekedt kisebbségek számára.

Szili Katalin hangsúlyozta: nagy várakozással tekint az Európai Unió parlamenti elnökeinek májusi pozsonyi találkozója elé, mert szerinte ez a találkozó tovább erősítheti a nemzeti parlamentek szerepét.A szlovák házelnökkel folytatott megbeszélés után Szili Katalin a Magyar Koalíció Pártjának pozsonyi székházában ült tárgyalóasztalhoz Csáky Pál elnökkel és a nemrég megválasztott pártvezetőség több tagjával.

Csáky Pál elmondta, hogy több területen kérték Szili Katalin közbenjárását. Ezek közül az egyik, hogy a két kulturális tárca közötti, a műemlékek felújításáról szóló eddigi, 2006-ban hatályát vesztett államközi egyezményt követően újabb, hasonló dokumentumot készítsen elő a két ország. Csáky Pál sürgette az Ipoly-hidak újjáépítését is.

Szili Katalin megígérte, hogy a műemlékvédelmi egyezmény és a hidak kérdésében már hétfőn egyeztet az illetékes magyar miniszterekkel.

A magyar házelnök pénteken a pozsonyi magyar nagykövetségen szlovákiai magyar értelmiségiekkel folytat kötetlen megbeszélést.

Délután az Országgyűlés elnöke vidéki körútjának első állomására Deákiba utazik, abba a mátyusföldi községbe, ahol az első magyar összefüggő írásos nyelvemléket, a Halotti beszédet és könyörgést használták. A nap folyamán felkeresi még a fülekei várat és a szepsi tájházat is.

Szlovákiai körútja utolsó napján, vasárnap Szili Katalin Kassán ismét találkozik Pavol Paska házelnökkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Bár tegnap a tőzsdék visszapattantak a múlt heti esésből, a lendület úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig. Az ázsiai tőzsdék ugyan nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, ugyanez nem mondható el az európai határidős indexekről, amelyek így iránykeresést vetítenek előre a mai piacnyitásra. Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×