eur:
396.74
usd:
359.42
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Két hétig lakott a víz alatt az ausztrál férfi

Egy szobabiciklihez erősített generátorral termelt áramot, és algák segítségével állított elő oxigént az az ausztrál férfi, aki csaknem két hétig lakott egy konténerben egy tó fenekén.

Lloyd Godson 12 napot töltött a három méter hosszú és két méter széles sárga acélkonténerben egy ausztráliai tó fenekén.

A 29 éves kutató oxigént algák segítségével termelt, amelyeket a saját vizeletével itatott át. Igazi fizikai és lelki megpróbáltatás lehetett számára majdnem két hétig olyan szűk helyen élni, amely a legtöbb emberből klausztrofóbiát váltana ki.

Amikor 12 nap után kilépett a kabinból, örült, hogy végre láthatja a napsütést, és érezheti a bőrén a szelet.

A tengerbiológus az energiatermeléshez egy szobabiciklivel meghajtható generátort és a part közelében elhelyezett napelemeket használt.

A férfi étkezéséről külön stáb gondoskodott, akik az ivóvíz mellett a többi között házi készítésű lasagnét és friss salátát is lejuttattak neki.

Hogy ne unatkozzon, Lloyd Godson a laptopján videózott. Még az internetet is tudta használni, amelynek segítségével iskolás gyermekekkel tartotta a kapcsolatot.

A kutató egy pályázaton nyert csaknem 7,7 millió forintnak megfelelő összeget, ebből tudta kivitelezni a projektet. Reméli, hogy tapasztalatait a mélytengeri kutatásban és az űrkutatásban is hasznosítani lehet majd.

Azt állítja: semmilyen rekordot nem akart megdönteni, csupán az álmát akarta megvalósítani.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Miközben a csapból is az európai gazdaság gyengélkedése folyik, Spanyolország olyan növekedési számokat produkál, amelyek még válságoktól mentes időben is jónak számítanának, nemhogy az energiaválság, az infláció, a magas kamatok és a globális lassulás éveiben. A magas növekedés ráadásul kifejezetten egészséges szerkezetben, relatíve jó egyensúlyi mutatók mellett valósul meg. Európa negyedik legnagyobb gazdasága jó eredményeit leginkább annak köszönheti, hogy profitál az európai fogyasztás átalakuló szerkezetéből: a turizmus sosem pörgött ennyire Európában, és ennek Spanyolország az egyik legnagyobb nyertese. A növekedési sikersztori láttán érthetetlennek tűnik, hogy a helyi lakosok miért pont most üzentek hadat a turistáknak, hiszen a külföldiek elriasztásával saját fejlődési kilátásaikat rombolják. Pedig fejlődni még van hova, és ez – más tényezőkkel együtt – azért erősen árnyalja az ország gazdaságáról alkotott pozitív képet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×