eur:
396.82
usd:
359.65
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Törvénytelenül csonkítottak meg holttesteket az erőműben

A családok tudta nélkül távolították el orvosi vizsgálat céljából a Sellafield brit atomerőműben dolgozó, az 1960-es és az 1970-es években elhunyt munkások testrészeit - állítja egy szakszervezeti vezető. Az ügyet a brit kormány vizsgálja ki.

A nagy-britanniai Sellafield atomenergia-komplexum hetven, az 1960-es és az 1970-es években elhunyt korábbi dolgozójának csontjait, szöveteit és szerveit távolították el vizsgálat céljából - állította az egyik legnagyobb brit szakszervezet vezetője.

Gary Smith hozzátette: az érintettek családjai nem tudtak arról, hogy radiológiai vizsgálatnak vetik alá az elhunytak testrészeit.

A brit atomerőműveket működtető BNFL szóvivője elismerte, hogy a cég 65 esetről tud, amikor mintát vettek az 1960-as és az 1990-es évek között elhunyt dolgozóktól, ám ezek célja és a feldolgozás módja törvényes volt.

A szóvivő hozzátette: négy elhunyt munkásnál nincs feltüntetve, hogy beleegyezést kaptak a vizsgálathoz, ám ez nem jelenti azt, hogy nem volt megfelelő az eljárás.

Alistair Darling, brit kereskedelmi és ipari miniszter az alsóház szerdai ülésén jelenti be, hogy teljes és független vizsgálatot indít az eset tisztázása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×