eur:
393.75
usd:
355.3
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Drámai utolsó interjú: "a lányomat választanám"

Egyelőre nincs előrelépés az Irán határánál őrizetbe vett tizenöt brit tengerész szabadon bocsátásának ügyében. A The Independent című brit napilap néhány órával elfogása előtt készítette interjút Faye Turney-vel, aki társaival együtt az HMS Cornwall fregatt fedélzetén teljesített szolgálatot.

Faye Turney beszámolt arról, milyen lelkes volt a hangulat a hajón, mióta a Perzsa-öböl északi részére értek, hogy az amerikai, ausztrál és iraki egységekkel együtt őrizzék az export szempontjából létfontosságú olajterminálokat. Ezeket a létesítményeket azóta őrzik folyamatosan, hogy három éve öngyilkos támadást hajtottal végre a berendezések ellen.

A haditengerész közölte: noha tudták, hogy a küldetés kockázatokat is rejt magában, a hangulat kiváló volt.

A 25 éves Faye Turney hosszan beszélt a Plymouth-i otthonában apjával nevelkedő lányáról: "Nagyon nyüzsgő, okos, egy igazi kincs. Minden nappal jellemesebb lesz, és igazán szégyen, hogy nem láthatom, de ő egy igazán belevaló csaj, és független, erős nővé cseperedik, és pontosan ez az, amit szeretnék."

"Szeretem a munkámat, máshogy nem is tudnám csinálni, de ha választani kellene a munka és a lányom között, habozás nélkül a lányomat választanám" - tette hozzá.

A haditengerész hangsúlyozta: képtelen lenne egy íróasztal mögött dolgozni, és ha a lánya az övéhez hasonló munkát szeretne végezni, biztosan támogatja majd.

Dolgoznak az ügyön

Közben a brit diplomácia mindent megtesz annak érdekében, hogy bebizonyítsa: az iráni forradalmi gárda katonái nem saját, hanem iraki vizeken vették őrizetbe a brit katonákat, vagyis törvénytelenül jártak el.

A feltételezett csempészhajót átkutató britek hajója még mindig azon a helyen horgonyoz a Shatt-el-Arab határfolyón, ahol az őrizetbe vétel után maradt, és a britek igyekeznek műholdas helymeghatározóval bizonyítani a saját igazukat, vagyis, hogy az iraki szakaszon történt az incidens.

A brit diplomácia egyelőre azt sem tudja, hol vannak a március 23-án foglyul ejtett katonák, bár a legtöbben azt sejtik, hogy Teheránban. Sokan attól tartanak, hogy az irániak túszul akarják felhasználni őket az ország atomprogramjával szemben teljes mértékben elutasító londoni kormány zsarolása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×