eur:
394.11
usd:
355.57
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Egy lépcső hátráltatja a New York-i presztízsberuházást

A jelek szerint egy darabig még nem kezdődhet el az újjáépítés New York-ban, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején lerombolt Világkereskedelmi Központ helyén. Az összedőlt ikertornyok helyén ugyanis megmaradt egy lépcső, amely annak idején számos túlélőnek jelentett menekülési útvonalat. Az életmentő lépcső sorsát illetően nem tudnak megegyezni az illetékesek. Lényegében emiatt nem kezdhették meg eddig az újjáépítést az Egykori World Trade Center helyén.

A legújabb felmérések szerint Amerika még mindig nem heverte ki a megrázkódtatást, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadások okoztak. Az egykori Világkereskedelmi Központ helyén pedig valójában máig nem kezdődött meg az újjáépítés, javarészt egy ártatlan lépcső miatt.

Történészek és építészek vitatkoznak azon: mi legyen a sorsa a leomlott ikertornyok egyetlen épen maradt, "túlélő" épületrészének, egy lépcsőnek, amely annak idején számos túlélő számára jelentette a menekülés útvonalát.

A 175 tonnás lépcső még mindig ott áll az egykori World Trade Center helyén, és - akarva, akaratlanul - akadályozza az újjáépítést.

Statikus mérnökök egyenesen életveszélyesnek és messze elkerülendőnek nyilvánították - történészek viszont az amerikai történelem egyik legfontosabb emlékhelyét látják benne, nem véletlenül.

Õk előbb azért lobbiztak, hogy a lépcső maradjon a helyén mementónak, amely örök időkig emlékeztet a szörnyű tragédiára. Azután az építészek nyomására jobb belátásra tértek, és támogatták az ötletet, hogy a lépcsőt - úgy, ahogy van, egy az egyben - vigyék át egy közeli parkba.

A szakemberek így végre megkezdhetnék a terep előkészítését a WTC helyén felépítendő három új irodaépület számára. Az felhőkarcolókat a hírek szerint Freedom Towers-nek, vagyis Szabadság Tornyoknak fogják elnevezni.

Ha New York állam vezetősége úgy dönt, hogy megtartja, és elviszi a helyszínről a lépcsőt, az akár három hónapot is igénybe vehet. Ez nem túl vigasztaló azok számára, akik már építenék az újat.

Az újjáépítésért felelős Empire State Development Corp. illetékese szerint még mindig nincs pontos építkezési ütemterv, sőt döntés sincs a lépcső sorsát illetően.

New York állam kormányzójának szóvivője mindehhez sokatmondóan még azt is hozzátette: ''Ezt még nagyon alaposan meg kell vizsgálnunk!"

A New York-iak szerint ez leginkább úgy értendő, hogy még sokáig nem történik semmi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×