eur:
394.11
usd:
355.57
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Az Európai Unió esete az egyenes banánnal

Különös mítoszok keringenek arról, hogyan próbálta megváltoztatni a tagállamok lakóinak életét az Európai Unió, az uniós integráció. Ilyen például a görbe banán vagy uborka története.

A sztorik egy részének egyáltalán nincs valós alapja, néhányban azonban fellelhetőek az eredeti történet morzsái. Az egyik ilyen a pincérnők dekoltázsával kapcsolatos.

2005-ben nagy vihart kavart a hír, miszerint az Európai Unió úgy határozott: ezentúl a pincérnők nem viselhetnek mélyen dekoltált fölsőket, mert egy új irányelv-javaslat szerint a dolgozóknak védeniük kell bőrüket az erős napfénytől a bőrrák kialakulásának veszélye miatt.

Az eredeti tervezet azonban szót sem ejtett a pincérnők melleiről, a célja az volt, hogy kötelezze a munkaadókat: biztosítsák a szabadban dolgozóknak a napfény elleni védelmet, például úgy, hogy naptejet vagy védőruhát adnak nekik.

Az eurokolbász esete

Ez még az 1980-as években került elő. Egyesek szerint az unió arra készült, hogy a brit kolbászt "emulgeált, magas zsírtartalmú csővé" nevezze át. A történet szerint a tervezet ellen sikeresen tiltakozó miniszter, Jim Hacker végül a miniszterelnökségig vitte.

A sztori ott sántít, hogy Jim Hacker a való életben sohasem létezett: ő csupán az Igenis, Miniszter Úr! című, elég élethű brit tévésorozat főszereplője volt.

Így akinek nem volt borotvaéles a memóriája, könnyen elhihette a történetet, pláne, hogy akkoriban az európai törvényhozás éppen azon dolgozott, hogy bevezesse azt a szabályt, amely szerint minden élelmiszeren fel kell tüntetni, miből is készült pontosan.

A tűzoltók és az ő póznáik

Állítólag egy EU-s biztonsági irányelv miatt kényszerültek arra a tűzoltók, hogy felhagyjanak a hagyományos póznán való lecsúszkálással. A direktíva szerint ez ugyanis a riasztás utáni izgalomban túlságosan balesetveszélyes.

Az igazság az, hogy ilyesmiről szó sem volt, a póznákat pedig továbbra is használják a lánglovagok.

A történet azonban mégsem teljesen hamis, mert a brit kormány néhány korábbi szabályozást lecserélt EU-jogszabályokra, ezek alapján pedig néhány tűzoltóállomás vezetője úgy vélte, lehetséges, hogy mégis biztonságosabb a lépcső, így lecserélték a póznákat.Az egyenes banán

Magyarországon is születtek viccek az unió fura szabályairól, például arról, hogy meghatározták, ezentúl milyen uborka számít szabványosnak.

Nagy-Britanniában az egyenes és a görbe banán kérdése okozott fejtörést az embereknek, hiszen a hírek szerint az EU be akarta tiltani az előbbieket.

Erről persze szó sem volt: a tény az, hogy éppen a görbével volt probléma. Az extra banánok ugyanis nem görbülnek, az I. osztályúak egy kicsit, a II. osztályúak szinte bármilyen alakúak, csupán "torzak" nem lehetnek.

A királynő kedvenc kutyái

2002-ben a brit sajtó jelentette: veszély fenyeget néhány kutyafajtát, köztük a királynő kedvenceit is. Csaknem 100 fajta, többek között a corgy, a bulldog, a King Charles és a cocker spániel tenyésztését tiltanák meg.

A történetnek épp a lényege veszett el. A valóban létezik szabály a díszállatok védelmére, és tényleg elítéli néhány fajta házi kedvencként való tenyésztését, ezt azonban nem az unió, hanem az Európai Bizottság dolgozta ki.

A joghurt halála

2003-ban a lapok azt írták, komoly veszély fenyegeti a brit joghurtot, hiszen a jövőben nem lehet majd joghurtnak, csupán "erjesztett tejnek" nevezni, hiszen az unió megpróbálja egységesíteni az "europuding" fogalmát.

Az Európai Bizottság valódi célja az volt, hogy megkönnyítse a gyártóknak termékeik bevezetését a többi tagállam piacára, ahol a joghurt egész mást jelent, mint Nagy-Britanniában. Ezért azt javasolták, hogy a joghurt szó mellett használják például a "hőkezelt"jelzőt megkülönböztetésül.

Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×