eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Az ország, amely a süllyedő Titanichoz hasonlít

A német kancellár Berlinben fogadta a zimbabwei ellenzék egyik vezetőjét, aki ismét ráirányította figyelmét az afrikai országban uralkodó elnyomásra és az ebből fakadó éhínségre. Angela Merkel már a nemrég Cannes-ban tartott francia-afrikai csúcstalálkozón is szót emelt a zimbabwei jogtiprások ellen.

A hararei törvényhozásban az ellenzék egyik vezetője, David Coltart közölte a kancellárral, hogy Afrika déli térségének stabilitása forog kockán, ha mielőbb nem szabnak határt Robert Mugabe elnök törvénytelen kormányzásának.

Az emberjogi aktivistaként ismert fehérbőrű zimbabwei ügyvéd elmondta, hogy az ország 12 millió lakosa közül legalább 5 milliót éhínség fenyeget, amit a rendszer politikai zsarolásként használ fel az ellenzéki hangok elnémítására.

Az ellenzék vezetőit a legbrutálisabb eszközökkel félemlítik meg, ezek között még gyilkossági kísérlettől sem riadnak vissza - mondta Coltart, akit a kereszténypártokhoz közel álló Adenauer Alapítvány hívott meg Berlinbe.

Riasztó adatai között szerepelt az is, hogy jelenleg Zimbabwéban a legalacsonyabb az átlagos életkor és a legmagasabb az infláció.

Megoldásként a polgárjogi aktivista a politikai és társadalmi erők képviselőiből válogatott kormányzótanács létrehozását javasolta, amely elsőként érvénytelenítené a jelenlegi alkotmányt, és ezzel egyszer s mindenkorra véget vetne Mugabe elnök és a köré csoportosult erők törvénytelen uralmának.

Ehhez azonban a nemzetközi közösség támogatására lenne szükség. Az átmeneti kormány megalakulását követően új választást kellene kiírni, amelynek pártatlan lefolytatását külföldi ellenőrök jelenléte szavatolhatná.

Diplomáciai megfigyelők szerint a zimbabwei ellenzéki vezető jó időpontban emelt szót Mugabe elnök embertelen rendszere ellen, mert a brit kormányfő, Tony Blair is jelezte, hogy a még 2002-ben a hararei kormánnyal szemben foganatosított szankciók kiterjesztését szorgalmazza az Európai Unióban.

A napokban a német kancellár is követelte az emberi jogok tiszteletben tartását Zimbabwében és utalt arra, hogy Mugabe részvétele nem lenne kívánatos az Európai Unió Portugáliában tervezett Afrika-értekezletén.

Időközben a Zimbabwével szomszédos Zambia elnöke is bírálta Mugabe jogtiprásait, amelyek következtében Zimbabwe a süllyedő Titanichoz kezd hasonlítani.

Coltart berlini tárgyalását követően a német törvényhozás emberjogi bizottságának elnöke kijelentette, elérkezett az idő, hogy az érintett térség legtekintélyesebb vezetője, Tambo Mbeki dél-afrikai elnök is felemelje szavát a zimbabwei elnyomás ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×