eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Válságstáb dolgozik a túszok kiszabadításán

Berlinben a válságstáb lankadatlanul folytatja erőfeszítését az Irakban elrabolt két német túsz szabadon bocsátására. Az emberrablók keddig adtak haladékot a berlini kormánynak, hogy a 61 éves asszony és felnőtt fia elengedéséért vonják ki az Afganisztánba vezénylet német erőket. A kancellár hétfőn ismét leszögezte, hogy kormánya nem alkudozik terroristákkal.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy kormánya nem enged a terroristák követelésének. Utalt arra is, hogy más választ nem is adhat olyan kormány, amely elkötelezte magát Afganisztán békéjének megvalósítása és gazdaságának talpra állítása mellett.

A kijelentés ellenére a külügyminisztériumban működő válságstáb folytatja fáradozását a február óta emberrablók fogságában lévő német asszony és 20 éves fia szabadulása érdekében.

Noha a túszszedők az Afganisztánba vezényelt német katonák hazarendelésétől tették függővé foglyaik elengedését és követelésük teljesítésére a keddi napot szabták határidőként, a válságstáb számára némi biztatást jelent, hogy az emberrablók először a túszok családjához fordultak, amiből a terrorizmus szakértők arra következtetnek, hogy anyagi eszközökkel is el lehet érni a két személy elengedését.

Eddig három alkalommal estek német állampolgárok emberrablók fogságába, és mind három esetben a politikai követelés teljesítése nélkül nyerték vissza szabadságukat. A berlini kormány egyetlen esetben sem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy fizetett-e váltságdíjat a túszok elengedéséért.

Időközben az iraki kormány is felszólította a terroristákat, hogy engedjék el a foglyokat. A berlini kormány elutasító magatartását az afgán elnök is helyeselte. Hamid Karzai berlini látogatása során hangoztatta, hogy zsarolhatóvá teszi magát az a kormány, amely alkuba bocsátkozik terroristákkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×