eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Árpádsávos zászló az angol sajtóban

Az árpádsávos zászlóval kapcsolatos magyarországi vitákról számol be a The Times, a szimbólum eredetére és vitatott használatára is kitérve.

Az árpádsávos zászló a magyarok ezeréves történelmi jelképe, de sokakat nyugtalanít, és politikai vitákat gerjeszt egyre gyakoribb feltűnése az utcákon - kezdte a cikkét az angol napilap.

Sokak szerint a zászló jelenléte az egyik magyar nemzeti trauma felszínre kerülésének jele, amely a 40 éves kommunista uralom alatt a mélyben lappangott - írja a Times.

A lap emlékeztet arra, hogy az árpádsávos zászló inspirálta az 1944-ben hatalomra került szélsőjobboldali magyar nyilaskeresztes mozgalmat jelképének megalkotásakor - a zöld vagy fekete nyilaskeresztet az árpádsávos zászló közepére helyezték.

A cikkben felidézik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Times-nak adott nyilatkozatát, amikor a kormányfő azt mondta: "Az ország demokratikus többsége számára az árpádsávos zászló a magyar nemzetiszocialisták szimbóluma. Ez alatt a zászló alatt magyar zsidók százezreit hurcolták el Auschwitzba".

A szimbólum védelmezői közül az újság Gorka Sebestyént, a Fejlődő Demokrácia és Nemzetközi Biztonsági Intézet ügyvezető igazgatóját idézte, aki azt mondta: "Más a kinézetük. (Az árpádsávos és a nyilaskeresztes zászlónak - a szerk.) Minden miniszterelnök, így Gyurcsány Ferenc is, az árpádsávos zászlóra is esküt tesz beiktatásakor."

A Times megszólaltatta Rainer M. Jánost, az 1956-os Intézet Közalapítvány igazgatóját is, aki szerint nem véletlen, hogy a történelmi zászlók közül éppen az árpádsávos tért vissza a mindennapi használatba.

Címlapról ajánljuk

Nagelsmannt lenyűgözte csapata játéka, a sajtó új korszakot emleget

Egy nappal a szombat esti, a magyar válogatott ellen aratott 5-0-s győzelem előtt szakértők és újságírók is bírálták Julian Nagelsmann szövetségi kapitányt, hogy túl merész célokat tűz csapata elé. A 37 éves tréner ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy az általa irányított válogatott célja a 2026-os vb megnyerése. Bírálói szerint ezzel a célkitűzéssel feszültséget, görcsös bizonyítási vágyat vált ki játékosaiban, ami pedig épp ez ellenkező hatást válthatja ki.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×