eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Közelebb kerülhetnek az orosz ortodoxok a római katolikusokhoz?

XVI. Benedek pápa kedden fogadja az olaszországi útja során a Vatikánba érkező Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Az efféle látogatások kapcsán rendszeresen felmerül a kérdés, hogy javulhat-e a katolikus és az orosz ortodox egyháznak a gyakran kölcsönös gyanakvásra épülő viszonya.

Vlagyimir Putyin immár harmadszor találkozik pápával - korábban kétszer is látogatást tett XVI. Benedek elődjénél, II. János Pálnál.

Elődeivel szemben azonban nem hívta meg oroszországi útra a katolikus egyházfőt, az orosz ortodox egyház tiltakozása miatt.

Az egyházszakadás az oka?

Gergely Jenő egyháztörténész szerint az 1054-es egyházszakadás után létrejött két felekezet viszonya évszázadokon át feszült volt.

"Azt hiszem, hogy nem egyszerűen csak teológiai, dogmatikai vagy liturgikus különbségek nehezítik ezt a közeledést, hanem az a hatalmas történeti tehertétel is, amely ránehezedik az ortodox orosz kereszténység és a latin, nyugati kereszténység viszonyára" - mondta az InfoRádiónak Gergely Jenő.

Erőszakos térítés?

Nyebolszin Endre, a moszkvai Szent Tyihon teológiai főiskola tanára szerint Oroszországban az táplálja az ellenségességet a Vatikánnal szemben, hogy az úgymond erőszakosan próbál híveket szerezni magának az ortodox területeken.

A római katolikus egyház jelenléte Oroszországban nem hagyományos. Amikor a jelenlétet intenzív lépésekkel teszik nyilvánvalóvá, az felbontja a két vallás közötti egyensúlyt - mondta az InfoRádiónak Nyebolszin Endre. Ugyanazok a problémák

A feszültség ellenére valamiféle bizakodásra adhat okot, hogy Putyin elnököt hírek szerint elkíséri útjára a moszkvai pártriárkátus egyik képviselője.

Hilarion bécsi és budapesti pravoszláv püspök pedig az Asia News című portálnak adott interjújában arról beszélt, hogy a két egyház sok kérdésben szövetségese egymásnak.

"Egyforma világban élünk, egyforma problémákkal küzdünk, egyforma kérdésekre válaszolunk a saját hívőinknek, meg a saját ateistáinknak is. Ilyen szempontból az életünk nagyon hasonló" - közölte Nyebolszin Endre.

A német pápa kevésbé problémás

Gergely Jenő inkább azért lát okot az enyhülésre, mert a korábbi lengyel pápa személye is Oroszország és Kelet-Európa szembenállására emlékeztette a feleket.

A jelenlegi pápa mentes azoktól a problémáktól, amelyekkel egy lengyel pápa mindenképpen szembe kellett, hogy nézzen, ezért kedvezőbbek lesznek a közeledés lehetőségei - mondta Gergely Jenő.

Az InfoRádió által megkérdezett két egyházi szakértő ugyanakkor azt mondja: naiv dolog lenne azt hinni, hogy a két egyház valamikor a közeli jövőben újra egyesülhetne.

Túlságosan másféle módon fejlődtek az évszázadok során és például nehéz elképzelni, hogy a több önálló nemzeti egyházból álló ortodoxia hogyan tudna elfogadni egy vezetőt a római pápa személyében - vélekedtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×