eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Folyik a huzavona a bősi erőműről

A szlovák legfelsőbb ügyészség jogellenesnek tartja a bősi erőmű üzemeltetéséről tavaly aláírt megállapodást. Az olasz ENEL-társaság azonban ragaszkodik az eredeti privatizációs szerződéshez.

Bírósághoz fordult a pozsonyi Közbeszerzési Hivatal annak megállapításáért, hogy a törvényeknek megfelelő döntés született-e a bősi vízi erőmű bérbeadásával kapcsolatban -közölte a hivatal szóvivője.

A hivatalnak a szerződés értelmében, az aláirást követően egy évig, pontosabban a múlt péntekig volt joga arra, hogy megkérdőjelezze a dokumentumot, tehát ezt az utolsó pillanatban tette meg.

A legfőbb ügyészség szintén az utolsó pillanatban, csütörtökön emelt panaszt azzal kapcsolatban, hogy az olasz Enel társaság kezében lévő Szlovák Villamos Művek vehette bérbe az erőművet.

A jelenlegi jogértelmezés szerint amikor az olasz Enel - még az előző szlovák kormány alatt - privatizációval hozzájutott a szlovák villamosművek 66 százalékos többségi tulajdonához, s ezzel harminc évre bérbe vette a bősi erőművet is, azzal csak az objektumok bérleti jogát, nem pedig az üzemeltetési jogot szerezte meg.

Az ügyészség szerint a Dzurinda-kormány idején, pontosan egy évvel ezelőtt kötött szerződést semmissé kell nyilvánítani. A Közbeszerzési Hivatal szakembereinek egy része egyetért az ügyészséggel, vannak azonban, akik úgy látják, a hivatal jogszerűen járt el a bérleti szerződés ügyében.

Az ügyészség azt kifogásolta, hogy a bérlőt nem közbeszerzési eljárás során választotta ki a kormány. Azzal érvel, hogy ebben az esetben nem egyszerű bérletről, hanem üzemeltetésről van szó, ami a bérlőnek anyagi hasznot hoz. Tehát ez esetben kötelező lett volna a közbeszerzési eljárás.

A Közbeszerzési Hivatal hétfőn ezzel párhuzamosan vizsgálatot indított a Vízgazdálkodási Vállalatnál is, mely a megállapodás értelmében a bősi erőmű üzemeltetője, azzal, hogy a haszon egy része az olasz ENEL-t illetti meg.

A Fico-kormány röviddel hivatalba lépése után ezelőtt megkérdőjelezte az előző, Dzurinda kabinet idején megkötött üzlete jogosságát, amit az államra nézve hátrányosnak tart.

Egyes vélekedések szerint azonban ha az állam valóban felmondja a 30 évre szóló bérleti szerződést, az Enel akár 50 milliárd koronás kárpótlást is követelhet, mivel a dokumentum szerint jár neki a szerződésbontás miatt elmaradt haszon.

A szerződés további sorsáról tárgyal a gazdasági tárca és a Szlovák Villamos Művek által létrehozott szakbizottság is.Az olaszok egyelőre nem hajlandóak tárgyalni a szerződés módosításáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×