eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Káosz vár Amerikára?

A szakértők véleménye is megoszlik arról, hogy okozhat-e informatikai problémát a vasárnapi amerikai óraátállítás. Az Egyesült Államokban és Kanadában idén először a világon megszokottnál két héttel korábban kell egy órával előreállítani az órákat, a legtöbb számítógépet és mobiltelefont viszont nem állították át.

Jóllehet, a téli és nyári időszámítást az 1973-as olajválság után három évvel azért vezették be, mert 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energiamennyiséget lehet vele megtakarítani, az amerikaiak mégis csak jóval később írták alá az erről szóló egyezményt.

Most azonban továbbmennek: szerintük még többet spórolhatnak, ha a világ 180 országában egységes átállítási dátumot két héttel előrehozzák.

Már 11-én

Egy kongresszusi döntés nyomán az Egyesült Államokban és Kanadában idén nem március 25-én, hanem már most vasárnap egy órával előreállítják az órát.

A számítógépeken használatos régebbi operációs rendszerek, a mobiltelefonok és a digitális órával rendelkező elektronikai berendezések még értelemszerűen nem ismerik az amerikai újítást, ez pedig szakértők szerint informatikai káoszt okozhat.

Az Index idézi az ABC Newsnak nyilatkozó Forrester Kutatóintézet elemzőjét, aki szerint káoszról nincs szó, kisebb bosszúságok viszont előfordulhatnak az óraállítás után.

Jeffrey Hammond szerint a nagyvállalatok, az online kereskedelem és a bankok felkészültek a korábbi átállításra, a kisebb cégek ügyvitelében viszont akadhatnak hibák.

Többet számlázhatnak a mobilszolgáltatók

Felhívják a figyelmet: gond lehet az amerikai mobilszolgáltatók árképzésénél, az ügyviteli rendszerek ugyanis lehet, hogy nem érzékelik az óraátállítást, így csúcsidős percdíjakat számlázhatnak akkor is, amikor már valójában azon kívül beszélt az amerikai vagy kanadai állampolgár.

A kutatók hozzáteszik, a differencia fennakadásokat okozhat a közlekedésben is, az európaiak számára leglátványosabb különbség azonban az lesz, hogy két hétig a megszokott 6 helyett csak 5 óra lesz az időeltolódás az öreg kontinens és az Egyesült Államok keleti partja között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×