eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Irán dúsít, az ENSZ szankcionál

Csökkenti az Iránnak nyújtott műszaki segítségét a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, mivel Teherán nem hajlandó felhagyni gyanús nukleáris tevékenységével. Az iráni küldött közölte: az urándúsítás mindenképpen folytatódik.

Az ügynökség kormányzótanácsa egyhangúlag fogadta el a döntést, amelynek értelmében 55 műszaki segítségnyújtási projektből 22-t, atomerőművek tervezésével, a reaktorok biztonságos üzemeltetésével foglalkozókat leállítanak - közölték diplomáciai források a zárt ülésről.

A döntés az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1737-es határozata nyomán született meg, amely szankciókat tartalmaz Irán ellen az urándúsítás felfüggesztésének megtagadása miatt.

A kormányzótanácsban vita volt a kérdésről, mert a fejlődő országok attól tartanak, hogy az ilyen döntések később esetleg precedensként szolgálhatnak ellenük is. Azt is kifogásolták, hogy nincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy Irán megsérti az előírásokat.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) történetében két ország jutott hasonló sorsra: Észak-Korea és a Szaddám Huszein által vezetett Irak.

Az iráni küldött tiltakozott, és azzal vádolta a Biztonsági Tanácsot, hogy törvénytelenül aláásta a NAÜ szakmai függetlenségét.

A küldött kijelentette: az egyik projekt sem kapcsolódik az urándúsításhoz, amely folytatódni fog, bármi is történjék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×