eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Nézze meg, min zokogott az amerikai elnök!

Egy éve nem lankad a figyelem az Egyesült Államokban egy autista fiú iránt, aki egy középiskolai kosármeccsen négy perc alatt hat hárompontost dobott be. Hollywoodi ügynökségek próbálják megszerezni a sztorit, George Bush amerikai elnök pedig azt állította: zokogva nézte végig a mérkőzésről készült felvételt.

Egy év telt el a meccs óta, Amerika azonban még mindig az esemény lázában ég, Jason McElwain pedig nemzeti hőssé vált.


Azt gondolnánk, az Egyesült Államok professzionális sportéletétől senki sincs távolabb, mint a 18 éves rochesteri fiú, akinél hároméves korában diagnosztizálták az orvosok az autizmust. A betegségre jellemző jegyek végigkísérték az életét. Néha belerezzen, ha elhalad mellette egy hangosabb jármű, ha izgatott, akkor pedig a karját lengeti.

Speciális iskolák sorát látogatta végig, ahol a tanárok megtanították beszélni, valamint arra, hogyan viselkedjen a társas élet során. A Greece Athena középiskolába egy program során került, amelynek az volt a célja, hogy a korlátozott képesség fiatalok az egészségesek közé kerüljenek. Jason mindig is szerette a kosárlabdát, öccsével gyakran játszott otthon. Amikor bekerült a gimnáziumba, azonnal jelentkezett a csapatba, azonban túl kicsi volt, és látszólag túlságosan sérült ahhoz, hogy játszhasson a meccseken.

Kitartása és lelkesedése azonban célt ért. A szezon utolsó meccsén a csapat edzője játszani engedte. Miután itt sorra dobta a hárompontosokat, a közönség szinte őrjöngött, majd miután lefújták a meccset, mindenki berohant a pályára, hogy az újdonsült sztárt ünnepelje.

Találkozás az elnökkel

Az eseményről készült amatőr felvétel felkerült az internetre, azóta pedig százezrek nézték meg a teljesítményét világszerte. Azóta a profi sportolók és orvosok is keresik a magyarázatot arra, hogyan lehet négy perc alatt hat hárompontosat dobni.

Az elmúlt egy évben a fiú még az Egyesült Államok elnökével is találkozott, meghívták számos tévéműsorba, és Hillary Clintonnal is beszélt. Felvillanyozó mutatványa egy televíziós csatorna szavazásán a tavalyi év sporteseménye díjat is elnyerte.

Bár az Egyesült Államok hírességévé vált, szülei tudják, hogy a fiuk körül kialakult felhajtás egy nap véget ér, ők pedig magukra maradnak fiukkal, aki képtelen lesz az önálló életre.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×