eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

A Terminátornak elege lett a háborúból

Arnold Schwarzenegger kaliforniai republikánus kormányzó iraki csapatkivonási menetrend kijelölését sürgette Washingtonban, amivel a vezető demokrata politikusok álláspontjára helyezkedett.

A tavaly novemberben újabb hatéves mandátumot szerzett kormányzó a fővárosi sajtóklubban tartott előadásában gondosan kerülte a Republikánus Párt vagy a Demokrata Párt nevének említését, de bírálta a Washingtonban zajló kongresszusi vitát Irak ügyében.

A filmsztárból politikussá lett Schwarzenegger - aki sok kérdésben vallott liberális nézetei révén tudott kormányzó maradni a Demokrata Párt bástyájának számító Kaliforniában - arra hívta fel a fővárosi politikusokat: az ellenségeskedés helyett próbáljanak meg együttműködni egymással.

Washingtonnak tanulnia kellene Kalifornia példájából, mondta, meg kellene szüntetni a pártos politizálást.

"A politika a kompromisszumokról szól, arról, hogy egyszerre kell adni és kapni" - fogalmazott.

Schwarzenegger bírálta az iraki háborús tervet, de azt is, hogy a kongresszusban nem kötelező érvényű határozatot fogadtak el ennek elítéléséről.

Szerinte egy ilyen állásfoglalás csak a feszültség szítására alkalmas.

Schwarzenegger a CBS televíziónak nyilatkozva azt mondta: Irak soha véget nem érő viszálykodásba süllyed, ha Washington nem szab határozott időrendet az amerikai csapatok hazahozatalára vonatkozóan.

"Tudatnunk kell az irakiakkal, hogy eddig és eddig maradunk ott, utána kivonulunk" - mondta.

Az amerikaiak nem akarnak még egy, a koreaihoz vagy vietnamihoz hasonló háborút, amelynek nincsen vége - tette hozzá.

Arról nem szólt, hogy szerinte mikor kellene kivezényelni Irakból az ott állomásozó amerikai egységeket.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×