eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Megmarad a legnagyobb őserdő

Megmarad a világ legnagyobb összefüggő őserdeje - jelentették be Indonéziában azután, hogy a szigetország Brunei-jel és Malajziával közös megállapodást kötött, hogy a pálmaolaj ültetvények helyett fenntartható erdőgazdálkodást és halászatot valósítanak meg a 22 millió hektáros őserdő eredetileg kivágásra szánt részein.

A három ország állam- és kormányfői a Világ Természetvédelmi Alap, a WWF javaslatát fogadták el.

Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója az InfoRádióban elmondta: 1996. óta Borneó őserdeinek fele tűnt el.

Mindez veszélyezteti az élővilágot. A szigeten ugyanis 13 emlősfaj, 150 féle hüllő, 350 madárfaj és 15 ezer növényfaj él. Csak tavaly 50 új fajt fedeztek fel az esőerdőkben. Itt élnek például az orángutánok is, de sajnos élőhelyük egyre kisebb élőhelyre zsugorodott össze.

A WWF főigazgatója nemcsak a környezetvédelem előmozdítását tartotta szem előtt, amikor tárgyalt az országok állam- és kormányfőivel, hanem alternatív gazdaságfejlesztési programokra is javaslatot tett.

A többi mellett arra, hogy hogyan nyerhető fa az esőerdőkből úgy, hogy az képes legyen a megújulásra. Ugyanez igaz a halászatra is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×