eur:
395.45
usd:
366.07
bux:
73893.34
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Amerikában négy éve minden külföldi adatait rögzítik titokban

Az Egyesült Államok négy éve minden, az országba belépő külföldit megfigyel, rögzíti adataikat, egy számítógépes program pedig automatikusan különböző veszélyességi fokozatokkal minősíti őket.

Hírügynökségi értesülések szerint a rendszer rögzíti a beutazók személyes adatai mellett azt is, hogy miként fizették ki a repülőjegyüket, ha autóval érkeztek, akkor a kocsi, illetve a jogosítvány minden adatát, valamint azt is, hogy honnan érkezetek, illetve hová távoztak az Egyesült Államokból, hol ültek a repülőgépen és milyen ételt vagy italt rendeltek.

A rendszer angol nyelvű rövidítése ATS, a betűszó feloldása: önműködő célkövető rendszer.

Az adatokat negyven évig tárolják, és adott esetben a terrorelhárításért felelős ügynökségek mellett hozzáférhetnek azokhoz a külföldieket alkalmazni kívánó állami szervek, az állami és helyi rendőrségek, a bíróságok, bizonyos esetekben pedig az állami cégek beszállítói is.

A rendszer adatai alapján bárkinek megtilthatják a belépést az országba, de külön indoklás nélkül elutasíthatják jelentkezését bármilyen állami munkahelyre is.

Az ATS adataihoz tehát gyakorlatilag bárki hozzáférhet, egyetlen kivétellel: a megfigyelt személyek semmilyen körülmények között nem láthatják azokat. A rendszer létezését és néhány alapvető jellemzőjét nemrég hozták nyilvánosságra az Egyesült Államok hivatalos közlönyében.

Az ott megjelent apró betűs részből az is kiderül, hogy az ATS-re nem kötelező a személyes adatok védelmére vonatkozó törvény jó néhány paragrafusa. A beutazók így azt sem tudhatják meg, szerepelnek-e egyáltalán a rendszerben.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium adatai szerint tavaly 396 millió ember érkezett az Egyesült Államokba, közülük 87 millióan repülőgéppel. Szintén a minisztérium közölte, hogy különböző információk alapján naponta átlagban negyvenöt személynek nem engedélyezik a belépést az országba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük
Ezüstvisszhangok

Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük

A férfi kardcsapat tagjai az elveszített olimpiai bajnoki döntő után közvetlenül még csalódottak voltak, de abban egyetértettek, hogy nüanszokon múlott a Dél-Korea elleni finálé, és néhány nap múlva megszépül az ezüstérem. Elárultak azt is, hogy mivel léptek túl az egyéni verseny csalódásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×