eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Növekvő terrorveszély Nagy-Britanniában

Növekvő terrorveszéllyel számol a brit titkosszolgálat a következő évtizedekben. A hírszerzés vezetője egy zártkörű előadáson azt mondta, egyre nagyobb teret kapnak a jövőben a tömegpusztító fegyverek.

Körülbelül 30 olyan merényletről tud a brit titkosszolgálat, amelyet az Al-Kaidához kötődő terroristák készülnek elkövetni Nagy-Britanniában - mondta a hírszerzés vezetője egy zártkörű előadásában, melynek a részletei azóta kiszivárogtak.

Eliza Manningham Buller azt mondta, 200 terroristagyanús csoport 1.600 tagját figyelik folyamatosan.

Ez állítólag jóval több, mint amiről korábban rendőri vezetők beszéltek. A belső elhárítás vezetője szerint a terrorveszély súlyos, és folyamatosan növekszik, ráadásul az is aggasztó, hogy a terroristák ma még házilagos gyártású robbanóeszközöket használnak, de a holnap fenyegetésének már része lehet a vegyi, bakteriológiai, radioaktív anyagok, sőt a nukleáris technológia használata is - mondta Buller.

Abdul Bari Atwan, az Al-Quds, a Nagy-Britanniában megjelenő arab nyelvű napilap főszerkesztője a CNN amerikai hírtelevíziónak azt mondta, ha lennének Angliában terroristák, azok a brit politika miatt lennének ott, nem az Al-Kaida miatt.

Szerinte ez része az iszlámgyűlöletnek. A főszerkesztő nem hiszi, hogy 200 terrorista sejt lenne az országban. Hozzátette: a brit kormány a félelemkeltés politikáját alkalmazza.

Az MI5, azaz a brit belső elhárítás vezetője szerint a tavaly júliusi londoni merényletek óta készült felmérések szerint több mint százezer olyan polgár él Nagy-Britanniában, aki jogosnak tartja a négy merénylő tettét.

Eliza Mannigham Buller úgy fogalmazott: egyre többen sodródnak a passzív rokonszenvtől az aktív terrorizmus irányába.

Ellentmondás van ugyanakkor a brit miniszterelnök és a titkosszolgálati vezető szavai között. Míg Tony Blair azt állítja, a Nagy-Britanniai iszlám terrorizmusnak nincs köze az ország iraki, vagy afganisztáni szerepvállalásához, az MI5 vezetője szerint a hátrahagyott videofelvételekből ennek ellenkezője látszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×