eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Helyrehozták a nácik rombolását

München központjában a német államfő, a bajor tartományi miniszterelnök, valamint a németországi és nemzetközi zsidó szervezetek vezetői jelenlétében ünnepélyesen felavatták az új zsinagógát, valamint a mellé épített izraelita kulturális központot.

Hatvannyolc esztendővel a hírhedt Kristályéjszaka után, amikor hatósági kezdeményezésre feldúlták és felgyújtották a zsinagógákat Németországban, Münchenben új zsidó vallási központot avattak.

Az egész napos ünnepélyen Horst Köhler államelnök, valamint Edmund Stoiber bajor tartományi kormányfő mellett részt vett a németországi, továbbá a nemzetközi zsidó szervezetek számos vezetője, és a keresztény egyházak több magas rangú képviselője.

A fehér terméskőből készült, 500 fő befogadására alkalmas zsinagógát egy saarbrückeni építészcsoport tervezte. A régi zsinagóga - amelyet Adolf Hitler kifejezett utasítására még 1938 elején lebontottak - 1800 férőhelyes volt.

A legnagyobb zsidó építkezés Európában

Az Ohel Jakob, azaz Jábok Sátra elnevezésű új müncheni zsinagóga és a tőszomszédságában megnyílt izraelita kultúrközpont konstrukciós költségei meghaladták a 70 millió eurót (18,2 milliárd forint), és mint a Németországi Zsidó Szervezetek elnöke, Charlotte Knobloch megállapította, ez volt az elmúlt évek legnagyobb zsidó építkezése Európában.

Az esemény kapcsán a berlini koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt elnöke, Kurt Beck leszögezte: az új müncheni zsinagóga most ott áll, ahol a helye van, a bajor főváros szívében.

München főpolgármestere, Christian Ude örömének adott hangot, hogy a náci mozgalom egykori központjában zsidók ismét új otthonra találtak, és virágzik az izraelita kultúrélet. A politikus reményét fejezte ki, hogy az új központ a béke és a zsidók, továbbá más vallásúak párbeszédének háza lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×