eur:
395.22
usd:
365.15
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Újra a kudarcot vallott miniszterelnök a kormány élén

A csehországi választásokon győztes Polgári Demokratikus Párt vezetése éjszakai ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy Mirek Topolánek pártelnök másodszor is fogadja el a kormányalakitási megbizatást. A cseh államfő hétfőn bejelentette: készen áll arra, hogy haladéktalanul újra Topoláneket nevezze ki kormányfőnek.

Václva Klaus köztársasági elnök hangsúlyozta: azért szánta el magát erre a lépésre, mert az elmúlt hetek megmutatták, hogy a parlamenti pártok képtelenek a megegyezésre, és ezért minden további konzultációt feleslegesnek tart velük.

Az államfő és az öt parlamenti párt elnökének mára bejelentett találkozója így nem valósul meg, mert Klaus szerint a tervezett megbeszélés értelmét vesztette.

Az államfő hangsúlyozta, hogy utolsó, az összes párt egyetértésén alapuló kísérlete is elutasításra talált. Nyilvánvalóvá tette, hogy ezért a kudarcért a választáson második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Pártot és annak elnökét, Jirí Paroubeket tartja felelősnek.

Maga Paroubek határozottan elutasitotta a vádakat, mint mondta, a késedelmért az elnök a hibás, aki szerinte elodázta a tárgyalásokat és nem volt elégé határozott.

Topolánek első kormányalakítási kísérlete sikertelennek bizonyult, kabinetje nem kapott bizalmat a képviselőházban, ahol mindkét tábor egyaránt 100-100 szavazattal bír.

Előre kudarcra ítélve?

Az érvényben lévő cseh alkotmány a választás után három kormányalakítási kísérletre ad lehetőséget.

Az első két esetben erre az államfő ad megbízatást, míg a harmadik esetben a képviselőház elnöke. Az alkotmány szerint ha a harmadik kormányalakítási kísérlet is megbukik, akkor az államfőnek fel kell oszlatnia a képviselőházat és ki kell írnia az új választást.

Megfigyelők szerint Topoláneknek nincs sok esélye, és minden valószínűség szerint második kormányalakitási kísérlete is kudarccal végződik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×