eur:
395.28
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Teljes a parlamenti patthelyzet Csehországban

Václav Klaus cseh államfő csütörtökön a szociáldemokraták és a kommunisták vezetőivel folytat megbeszéléseket a belpolitikai válság rendezéséről. Továbbra sincs egyetértés a cseh parlamenti pártok között abban, hogyan oldják meg a júniusi képviselőházi választás eredménye alapján az országban kialakult belpolitikai patthelyzetet.

Az államfő korábbi személyes találkozói az egyes pártvezérekkel azt jelzik, hogy nehéz lesz közös nevezőre jutni, hisz az öt parlamenti párt képviselői eddig nem sok kompormisszumkészséget mutattak.

A júniusi választáson a jobboldal és a baloldal egyaránt 100-100 mandátumot szerzett, ami lehetetlenné teszi, hogy a 200 tagú képviselőházban az egyik tábor leszavazza a másikat.

Az erőegyensúly eredménye, hogy a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt, az ODS elnöke Mirek Topolánek által felállított kisebbségi kormány nem kapta meg a parlament bizalmát, így Csehországnak öt hónappal a választás után továbbra sincs stabil kormánya.

A szociáldemokraták továbbra sem támogatják a mielőbbi előrehozott választások gondolatát, melyet elsősorban a polgári demokraták szorgalmaznak. Mirek Topolánek, az ODS elnöke, ügyvezető kormányfő, miután szerdán egyórás megbeszélést folytatott Václav Klaus államfővel, úgy nyilatkozott, hogy valamiféle egységkormányt keresnek, amely az előrehozott választásokig vezetné az országot.

A köztársasági elnök péntekre újabb találkozóra hívta meg a pártok vezetőit, hogy közösen próbáljanak megoldást találni a helyzetre. Az elnök szerint nem tartható fenn tovább az az állapot, hogy az országnak nincs stabil kormánya.

Václav Klaus ezért ismételten felszólította pártokat: egyezzenek meg sürgősen egy új, stabil kormányban vagy abban, hogy előre hozott választásokra van szükség.

Megfigyelők szerint a köztársasági elnök és Mirek Topolánek között újabb nézeteltérés robbant ki. Václav Klausnak állítólag nem tetszik, hogy az ODS elnöke túlságosan is a rendkívüli választásokra összpontosít, míg az államfő szerint előbb egy stabil kormány felállítására van szükség.

A júniusi választáson második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elutasítja az előre hozott választások gondolatát, s újabb kormányalakítási kísérleteket akar. Egyelőre nem tudni, kit biz meg Václav Klaus a kormányalakitással, de minden valószínűség szerint a polgári demoraták ujabb esélyt kapnak, hisz a nemrégi szenátusi és helyhatósági választásokon minden tekintetben felülmúlták legnagyobb riválisukat, a szociáldemokrata pártot...

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×