eur:
395.24
usd:
365.65
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A polgári erők győztek Csehországban

A Polgári Demokratikus Párt (ODS) nagy sikerét hozta a részleges szenátusi választás Csehországban. A nem hivatalos, de már végleges eredmény szerint a 27 szenátori bársonyszékből az ODS 14 mandátumot szerzett, míg a nagy rivális, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) hatot.

A két nagy párton kívül még a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) négy, míg a kisebb pártok három mandátumot szereztek. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), bár a második körben három jelöltje volt, nem szerzett újabb szenátori mandátumot.

A választók a 81 tagú parlamenti felsőház egyharmadáról döntöttek. A szenátori mandátum hat éves, s a folyamatosság érdekében kétévente megújul a testület egyharmada.

A mostani választás eredménye alapján a Polgári Demokratikus Pártnak 41 mandátuma van a felsőházban, ami 81 tagú testületben egyszerű többséget jelent.

Az eddigi helyzethez képest az ODS-nek néggyel, míg a CSSD-nek öttel lesz több szenátora a parlamenti felsőházban. A két nagy pártnak együttesen most úgy a képviselőházban, mint a szenátusban is háromötödös, alkotmányozó többsége van, ami elméletben lehetővé teszi, hogy közös erővel módosítsák a választási törvényt.

A választási részvétel igen alacsony, mindössze 20,7 százalékos volt.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa olimpián

A szövetségi kapitány szerint mindenki tartalékol az előfutamokban, de Milák Kristóf bemutatkozása biztató volt 200 pillangón a párizsi olimpia úszóversenyein.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×