eur:
394.62
usd:
365.24
bux:
73854.68
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Franciaország szívesen üzletelne a kommunistákkal

Franciaország támogatja, hogy az Európai Unió feloldja a Kínával szemben 17 éve bevezetett fegyverembargót.

Az EU és Kína közötti partnerség fejlődésére figyelemmel a két fél elérkezettnek látja az időt "a jelenlegi viszonyok között már nem releváns" fegyverembargó feloldására - áll a négynapos látogatásra Pekingbe érkezett Jacques Chirac francia elnök és vendéglátója, Hu Csin-tao kínai államfő közös nyilatkozatában.

Az embargót a pekingi Tiananmen téren 1989-ben elkövetett mészárlás után rótták ki Kínára.

A francia és a kínai elnök aggodalmának adott hangot az október eleji észak-koreai kísérleti atomrobbantás kiváltotta válság miatt, amelynek diplomáciai megoldását szorgalmazták.

A két államfő sürgette Phenjant, hogy térjen vissza a témában évekkel ezelőtt megkezdett, de megfeneklett hatoldalú tárgyalásokhoz.

Kína és Franciaország közös pekingi nyilatkozatukban egyúttal fölszólították Iránt, hogy tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának az urándúsítás felfüggesztésére kötelező 1696-os számú határozatban foglaltaknak.

A francia elnök, akit népes üzletember-küldöttség kísért el távol-keleti útjára, elsősorban a kínai-francia gazdasági kapcsolatok javításának céljából érkezett Kínába.

Címlapról ajánljuk

Komoly lépést tehet a negyeddöntő felé a női kézilabda-válogatott – élőben

Angola ellen játszik a magyar női csapat a harmadik csoportmérkőzésen az olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×