eur:
394.52
usd:
364.45
bux:
73793.55
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Százezer nyulat akarnak kilőni 1,5 milliárdért

Az európai tengerészek által betelepített és elszaporodott nyulak veszélyeztetik a Macquarie sziget élővilágát, egyebek mellett több veszélyeztetett madárfajt. A WWF természetvédelmi szervezet kezdeményezte a rágcsálók kilövését.

Az 1800-as években betelepített, mára 100 ezres létszámban élő nyulak lelegelik a domboldalak növényzetét, ami földcsuszamlásokhoz vezet, valamint lerombolják a madarak fészkeit az Antarktiszhoz közel fekvő Macquarie szigetén.

A Tasmániától 1500 kilométerre lévő, Ausztráliához tartozó földdarabon négymillió tengeri madár fészkel, köztük két veszélyeztetett albatroszfaj is. A szigeten szaporodik mintegy 850 ezer pár királypingvin és 100 ezer fóka is.

A 34 kilométer hosszú és 5 kilométer széles Macquarie-n - amely 1997 óta a világörökség részének számít - nemrég az albatroszok egyik fészkelőhelyének fele pusztult el egy földcsuszamlás miatt.

Most már az ausztrál zöldek és a WWF együtt kérik a nyulak, valamint a szintén sok kárt okozó patkányok és egerek kiirtását, amely a tervek szerint 7,5 millió dollárba (mintegy 1,5 milliárd forint) kerül majd.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×