eur:
394.52
usd:
364.45
bux:
73793.55
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Kárörvendő a szlovák sajtó a zavargások után

A szlovákiai sajtó továbbra is nagy terjedelemben ecseteli a magyarországi eseményeket. A lapok szerint a magyarok most azon veszekszenek, ki okozta a zavargásokat.

A szlovákiai napilapok továbbra is kiemelt helyen foglalkoznak az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójának ünnepségeivel, illetve a budapesti utcai zavargásokkal. A Pravda szerint Magyarország óriási nemzetközi blamázst szenvedett el, és szinte az egész világ előtt lejáratta magát.

A SME Forradalom, blamázs és hazugságok címmel közöl kommentárt a budapesti eseményekről. A cikkíró szerint az ünnepség még Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt vezetőjét is meghatotta volna, hisz az utcai tüntetőknek sikerült mozgásba hozniuk egy tankot. Slota korábban éppen tankokat kivánt volna küldeni Budapestre.

A cikkíró elsősorban az ellenzéki politikusokat marasztalja el azért, hogy az ünnepség blamázsba torkolt. Senki nem követeli Orbán Viktortól, hogy hamis egységet színleljen, ám hatalmában állt, hogy oktober 23-át kihagyja az általa vezetett permanens kampányból - véli szerző.

Gyurcsány Ferenc emlékezetes beszéde, mely kiváltotta a hosszantartó válságot, a demokráciában jó ok a lemondásra - hangsúlyozza a SME cikkirója.

Amennyiben viszont a kormányfő nem lép vissza, nem lehet lemondását kikényszeríteni pusztító következményekkel járó polgári engedetlenség szervezésével - olvasható a SME cikkében.

Elszalasztott áhítat

Az Új Szó számos magyarországi témájú írása mellett ankétot közöl, merlynek résztvevőik kifejtik véleményüket a budapesti zavargásokról. A Csemadok országos elnöke, Hrubik Béla szerint végtelenül elszomoritó, hogy a nemzet egy ilyen ünnepet sem képes közösen, békében megülni.

Bugár Béla, az MKP elnöke szomorúnak nevezte, hogy arról kell cikkeznie a nemzetközi sajtónak, hogy Magyarországon tüntetnek és lőnek. Bugár szerint mindkét oldal elszalasztotta a lehetőséget, hogy az egész világ áhitattal tekintsen a szabadságharc hőseire és Magyarországra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×