eur:
392.43
usd:
353.66
bux:
72319.92
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Hivatalba lépett az új ukrán kormányfő

Aláírta a kormánykoalíció elveit rögzítő nyilatkozatot az ukrán államfő és a miniszterelnök-jelölt, a parlament pedig jóváhagyta Viktor Janukovics kormányfővé való kinevezését.

Viktor Juscsenko és Viktor Janukovics a dokumentumban elkötelezte magát az ország egységének megteremtése, valamint a NATO- és az európai uniós csatlakozást kitűző politika továbbvitele mellett.

Viktor Juscsenko elnök azután egyezett bele az oroszbarát Viktor Janukovics kormányfői jelölésébe, hogy garanciát kapott tőle arra: nem akadályozza a piaci reformok és a nyugatbarát politika folytatását.

Az ukrán parlament - a megállapodásnak megfelelően - azóta meg is szavazta Viktor Janukovicsot miniszterelnöknek. A 450 fős törvényhozásban 271 képviselő szavazott igennel. A korábbi miniszterelnök, Julija Timosenko Blokkja bojkottálta a szavazást.

Ellenfelek egyeztek meg

A parlament döntése értelmében Janukovics azonnal hivatalba lép. Viktor Juscsenko a parlamenti ülésteremben aláírta a Janukovics kinevezéséről szóló rendeletet, lezárva ezzel a március 26-i parlamenti választások óta tartó belpolitikai patthelyzetet.

Az 56 éves Viktor Janukovics, az oroszbarátnak tartott ellenzéki Régiók Pártja vezetője másodszor tölti e a kormányfői tisztséget.

Ugyanaz a Viktor Juscsenko államfő nevezte most ki, aki 2005 januárjában leváltotta a posztról, miután a választási csalások miatt megismételt fordulóban, a narancsszínű forradalom támogatásával legyőzte őt az elnökválasztáson.

Címlapról ajánljuk

Matolcsy György: veszélybe került minden

Valahol megint utat tévesztettünk – fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen. Szerinte teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. A 2010–2019-es évtizedet megnyertük – hangsúlyozta a jegybankelnök, ám szerint a mostani évtizedet elveszítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×