eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Vallási egyetértés az ostromlott Libanonban

Libanon valamennyi vallási vezetője azt szeretné, hogy az állam vegye át az ellenőrzést a siíta Hezbollahtól az ország déli részén. Egy évtizede nem volt arra példa, hogy a keresztények és muzulmánok egységesen lépjenek fel egy ügyben.

A legnagyobb libanoni keresztény felekezet, a maronita patriarkátus székhelyén tartott csúcstalálkozón a résztvevők arról is megállapodtak, hogy támogatják azt a hétpontos béketervet, amelyet Fuád Szinjóra libanoni kormányfő terjesztett a múlt héten a római tanácskozásra összegyűlt nemzetközi közösség elé.

A terv szerint meg kell erősíteni a ENSZ libanoni katonai megfigyelő misszióját A vallási vezetők egyben felszólították a nemzetközi közösséget, hogy vessen véget Izrael katonai akcióinak.

Megosztott unió

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem szólították el azonnali tűzszünetre Izraelt és a libanoni Hezbollah-ot az Európai Unió külügyminiszterei. A fegyvernyugvás helyett az ellenségeskedések beszüntetését követelik a felektől.

A négyórás vita után a dokumentumba azt is belefoglalták, hogy az uniós államok készek katonákkal hozzájárulni egy Libanonba vezénylendő nemzetközi erő felállításához.

Az azonnali tűzszünettel Nagy-Britannia, Németország, Csehország és Lengyelország nem értett egyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×