eur:
393.26
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Járványveszélyben dolgoznak a magyar baptisták Bejrútban

Megkezdte munkáját Bejrútban a Baptista Szeretetszolgálat egészségügyi csoportja. A sebészből, mentőtisztből és két ápolóból álló csoport a libanoni főváros Manszúrija nevű kerületében látja el a dél-libanoni menekülteket.

Manszúrijában 120 menekült él egy hatalmas épület alagsori parkolójának ablaktalan betontermeiben. Valamennyien a bombázás alatt álló Dahíja peremvárosból érkeztek. Többségük nő és gyermek.

Bíró Zsuzsanna mentőtiszt és Molnár F. Tamás orvos arról számolt be, hogy komolyabb sérülésekkel sem találkoztak. Jellemzőbbek a mentális problémák és az elhanyagolt fertőzések. Fennáll a járvány veszélye, mert a víz nem tiszta.

Hiány van élelmiszerből és gyógyszerből, ezért a magyar segélyszervezet újabb segélyszállítmányt indít el Libanonba.

A vizsgálatok szünetében a pécsi orvos papírrepülő hajtogatására tanítja a libanoni gyerekeket.

A libanoni fővárosban van még gyógyszer, de egyre drágábban lehet hozzájutni - mondta el az InfoRádiónak a baptisták helyszínen tartózkodó vészhelyzetkezelési igazgatója.

Pavelcze László és három társa Libanon keresztény negyedében dolgozik. A tervek szerint a szeretetszolgálat egy hónapon át segíti a helyieket.

A magyar baptisták északról jutottak be Bejrútba, mert a damaszkuszi utat és mellette két várost már "a földdel tették egyenlővé az izraeliek" - számolt be Pavelcze László.

A helybeliek most attól tartanak, hogy a segélyek egyetlen megmaradt útvonalát is lebombázzák, pedig kamionnal már most sem tudnak szállítani, azokat azonnal kilövik az izraeliek, akik a magyar csoport vezetője szerint a mentőautókra is tüzet nyitnak.

Az orvosok folyamatosan hallják és látják a rakéták becsapódását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×