eur:
393.26
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Amnesztia több ezer bűnözőnek!

Olaszországban mintegy 12 ezer börtönre ítélt kap enyhébb ítéletet vagy amnesztiát, miután a felsőház tizenhat évi vita után elfogadta azt a törvénytervezetet, amely csökkenti a kisebb súlyú bűncselekményeket elkövetett elítéltek büntetését.

Az olasz igazságügy-miniszter korábban lemondását helyezte kilátásba arra az esetre, ha a képviselők nem fogadják el a börtönök túlzsúfoltságának enyhítését célzó javaslatot.

A törvény alapján a 2006 májusa előtt elkövetett bűncselekmények esetében három évvel csökkentik a büntetést, és annak kedvezményezettjei főként korrupciós és csalási ügyekbe keveredett közhivatalnokok, valamint üzletemberek.

A jogszabály kizárja a kegyelem lehetősége alól többek között a maffiatagokat, a terroristákat, az emberrablókat, a pedofilokat, a fegyveres rablókat és a nemierőszak-tevőket.

A javaslat elfogadásához kétharmados többségre volt szüksége a Romano Prodi vezette balközép kormánykoalíciónak.

Az olasz jobbközép ellenzék többsége is megszavazta az amnesztia-törvényt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×