eur:
394.47
usd:
355.78
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Olcsóbb lesz a roamingolás

Az Európai Bizottság elfogadta azt a tervezetet, amelynek hatására akár a mostani felére is csökkenhet a külföldi mobiltelefon-használat díja. A szolgáltatók szerint így azonban emelkedhetnek a helyi hívások költségei.

A bizottság egyik illetékese közölte: a szolgáltatók hat-kilenc hónapos türelmi időt kapnak az átállásra, és arra, hogy megállapítsák a hívásátirányítási tarifák felső határát.

Az irányelv szerint azonban 51 eurócentnél, azaz körülbelül 140 forintnál többet 2007 második felétől egyik uniós tagállam mobilszolgáltatója sem kérhet egy roaming hívásért.

A rendeletből kiderül továbbá, hogy ha egy uniós állampolgár egy másik uniós tagállamban fogad mobilhívást, azért nem fizethet többet 47 forintnak megfelelő eurócentnél, ami körülbelül negyede az uniós gyakorlatnak.

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: a tervezett változások Magyarországon is körülbelül felére csökkentik majd a roaming költségeket.

Egy átlagos hívásfogadásért a magyar szolgáltatók ügyfeleinek Horvátországban 90 és 115 forint közötti percdíjat kell fizetniük. Ez mintegy 25-30 centet jelent, amit az unió 16-17 centre, tehát nagyjából a felére csökkentene - mutatott rá Márton György.

Az irányelv csak a díjak maximumát határozza meg, arról, hogy a külföldi mobilhívások egyes országokban mennyibe fognak kerülni, még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is dönteniük kell.

A fogyasztói szervezetek üdvözölték a bizottság döntését, a szolgáltatók azonban felhívták a figyelmet arra, hogy, elképzelhető: az így keletkező veszteséget a helyi hívások díjainak emelésével pótolják majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×