eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Nő a politikai bűncselekmény száma Németországban

Németországban tavaly rekord számú, több mint 26 ezer politikai indíttatású bűncselekményt követtek el. Ez nagyjából 25 százalékos emelkedést jelent 2004-hez viszonyítva. Az idegengyűlöletből elkövetett erőszakos cselekmények száma ugyanakkor csökkent az elmúlt évben.

A politikai indíttatású bűncselekmények kétharmadát szélsőjobboldaliak követik el Németországban. Az esetek nagy részében tiltott jelképek nyilvános viseletével, használatával sértik meg a törvényt.

Tavaly kereken 5 ezer bűncselekményt szélsőbaloldali körök tagjai hajtottak végre, míg az idegenellenes cselekmények száma megközelítette a 800-at. Ez kevesebb ugyan, mint 2004-ben volt, a kimondottan antiszemita jellegű bűnesetek száma azonban 25 százalékkal felszökött tavaly.

Nőtt a véres összetűzések száma

A statisztikai adatok ismertetésekor Wolfgang Schäuble belügyminiszter kiváltképpen aggasztónak nevezte a szélsőbal- és szélsőjobboldali elemek közti véres összetűzések elszaporodását. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az előző évhez viszonyítva egyharmaddal nőtt a súlyos testi sértéssel járó esetek száma.

A belügyminiszter szerint ennek valószínűleg az az oka, hogy a politikailag szemben álló szélsőséges erők egymás gyűléseit használják fel az erőszakos véleménynyilvánításra.

Az újraegyesült Németországban 2001 óta vezetnek listát politikai indíttatású bűncselekményekről, és azóta évről-évre egyre több ilyen jellegű törvénysértést észlelnek a hatóságok.

Tavaly a rendőrség a bűnözők több mint felét előállította, és így eljárás indulhatott ellenük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×