eur:
396.21
usd:
354.7
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Betiltanák a titkos pártkölcsönöket

Nyilvánossá tenné a pártoknak juttatott kölcsönöket a pénzügyminiszter Nagy-Britanniában. Gordon Brown azután döntött így, hogy a múlt héten kiderült: a kormányzó Munkáspárt mintegy 14 millió font (5 milliárd 292 millió forint) titkos kölcsönt kapott magánszemélyektől a tavalyi választások előtt.

A múlt pénteken nyilvánosságra került 14 millió fontos (5 milliárd 292 millió forint) összeg körülbelül a háromszorosa az előzetesen véltnek és jelentős szerepet játszott a választásokon később győztes Munkáspárt 18 millió fontba (6 milliárd 800 millió forintba) kerülő kampányában.

Az emiatt kirobbant brit belpolitikai botrányt csak erősítette, hogy egyes források szerint a kölcsönadók közül többet nemesi címre jelöltek. Egyikük, az élelmiszeriparból meggazdagodott Sir Gulam Noon azt állítja: azért nem lehetett tagja a Lordok Házának, mert az általa nyújtott 250 ezer fontos (94 és fél millió forintos) támogatást nem hozták nyilvánosságra.

"Egy vezető pártpolitikus azt mondta nekem: semmi értelme nincs a kölcsönt nyilvánosságra hozni, mivel az visszafizetendő. Ugyanez a személy azt mondta nekem, hogy mivel kamatra adtam kölcsönt, az egy kereskedelmi ügylet, ezért más szabályok vonatkoznak rá, mint az adományozásra" - nyilatkozta az üzletember.

A titkos kölcsönök intézményével nem csak a Munkáspárt él. A konzervatívok is érintettek, ők 2004-ben 9 millió fontot (3 milliárd 400 millió forintot) kaptak piaci kamatra, míg 4 millió 300 ezer fontot (1 milliárd 625 millió forintot) kamatmentesen.

Abban az összes párt egyetért, hogy a jövőben nyilvánosságra kellene hozni a kölcsönök részleteit. A döntés akár már a héten megszülethet, hiszen kedden kerül a parlament felsőháza elé a pártfinanszírozásról szóló tervezet.

Az érvényes brit szabályok kimondják: minden 5 ezer font (1 millió 900 millió forint) feletti adományt köteles az adott párt nyilvánosságra hozni, ugyanakkor a kölcsönt adók személye titokban maradhat.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×